Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne bicie serca i problemy ze snem

Gość Pawel20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem podzielić sie z Wami moim problemem który *trzyma* sie mnie jakieś 3-4 tygodnie. Mam 19 lat, jestem po maturze. Otóż mam problemy z zasypianiem któremu towarzyszy mocne bicie serca. Byłem u lekarza rodzinnego, robiłem badania krwi i wyszły dobrze (jeśli ktoś chciałby jakieś poszczególne wyniki mogę podać). Robiłem sobie pomiary ciśnienia i pomimo tego, ze lekarz przepisał mi tab. na ciśnienie nie brałem ich bo świadomość ze musiałbym je brać do końca życia przerazala mnie. Z dnia na dzień ciśnienie samo spadało i pozniej juz było w normie lecz mocne bicia serca mam do dziś.. ciężki mi z tym usypiać a nawet normalnie siedzieć choćby oglądając tv. Jako małe dziecko miałem problemy z sercem jako sportowiec, kardiolog mówił ze u wielu sportowców to występuje. Brałem wtedy tabletki Metazydyna, jak sie pozniej dowiedziałem są to zwykle witaminy dla serca. Lekarz rodzinny mówi mi ze to przez stres jednak ja, juz po maturze nie odczuwam go a serce wciąż mocno bije, patrząc w ostro normalnie widzę jak moja skóra *skacze*, bardzo mnie to niepokoi, nie wiem może jestem przewrazliwiony na tym punkcie.. tuż przed matura zostawiła mnie dziewczyna z która wiązałem przyszłość i jakos wszystko straciło sens, jestem jednak osoba, którą cieżko wyprowadzić z równowagi i zawsze wszystko w sobie trzymam.. Pisze bo może coś mi doradzicie, lekarz domowy przepisał mi Hydroxyzinum w syropie po którym niby spalem lecz serce wciąż mi dokuczalo. Od kilku dni tego nie pije i śpię jak przedtem. Jeśli chodzi o alkohol pije bardzo rzadko, ćwicze, biegam i raczej prowadzę zdrowy tryb życia. Myślicie ze powinienem wybrać sie do np kardiologa? Pozdrawiam Paweł.

Dodam jeszcze, ze miałem jakiś tydzień gdzie dzień w dzień chodziłem zmęczony, było to na początku tego *wszystkiego*. Po np bieganiu miałem bardzo czerwoną twarz, czułem sie słabo i czasami miałem gwiazdki przed oczami. Teraz jest juz normalnie.. Ps. Przepraszam za błędy, pisze z telefonu i nie zauważyłem jego automatycznych poprawek. Pozdrawiam.

Cześć Paweł. Uważam, że wizyta u kardiologa nie zaszkodzi. Jeśli specjalista powie Ci, że wszystko OK to będziesz spokojniejszy, a w razie konieczności przepisze odpowiednie leki, witaminy czy doradzi coś innego. Stresy których się doświadcza w życiu potrafią czasami **wychodzić** z nas po kilku miesiącach, a nawet latach. Dbaj o siebie, nie nakręcaj się i staraj unikać stresów :-)

Stresem jest juz sam fakt, ze mocne bicie serca nie ustępuje.. nadciśnienie to chyba coś poważnego, nigdy nie miałem problemów z ciśnieniem, mierzylem sobie ciśnienie przez tydzień 3x dziennie i zawsze było w normie. Lekarz nawet nie chce skierować mnie na jakieś badania bo tłumaczy to stresem. Chyba będę zmuszony zrobić wszystko prywatnie a planuje wyjechać teraz do pracy za granice. Może gdy wreszcie zajmę sie czymś innym i przestanę o tym myśleć to przejdzie.

A może pijesz dużo coli? Albo innych napojów, które powodują pobudzenie i bicie serca.Na wszelki wypadek idź do lekarza,ale przedtem zbadaj krew: poziomy elektrolitów-sód,potas, wapń i magnez.Czasem np. za niski poziom sodu może wywołać sensacje sercowe. Niski poziom sodu może być wywołany np. codziennym piciem coli. Jak będziesz wyjeżdżał zabierz ze sobą MagneB6 i jakies tabl. uspokajające ]ze trzy opakowania po 90 tabl.]np.labofarm ziołowy.Niejeden stres cię tam czeka.Miód rzepakowy.Dla zdrowotności serca dobrze jest codziennie rano na czczo pić miód rozpuszczony wieczorem w zimnej przegotowanej wodzie.Miód zawiera wiele cennych dla serca składników.

Jeszcze dodam,że biegając czy trenując należy zadbać, aby uzupełniać płyny.Najlepiej pić wodę z sokiem z cytryny plus łyżeczka miodu.W żadnym wypadku nie pić napojów ze sklepu z konserwantami, Wysiłek powoduje odwodnienie i zaburzenie równowagi elektrolitów.

Nie pije coli czy tez kawy. Nie wiem czy powinienem sie tym aż tak przejmować, ciśnienie cały czas mam w normie, z rana natomiast prawie w ogóle nie odczuwam tak dokuczającego bicia serca. Wyniki krwi pokazalem lekarzowi który powiedział, źe są w porządku. Jest to dla mnie pewna nowość bo nigdy w życiu nie przechodzilem przez żadną chorobę, nawet nigdy nie brałem antybiotyków. Zawsze gdy towarzyszył mi stres mijał po kilku dniach i nie było tego przez co teraz przechodzę.. Pozdrawiam.