Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno przy nadciśnieniu

kora1110

Rekomendowane odpowiedzi

Od 4 lat leczę się na nadciśnienie, które wynosi 160-200/ 70-110.Brałam różne leki- Beto, Amlopin,Concor i inne. Zawsze odczuwałam skutki uboczne. Badanie Holtera potwierdziło, że po lekach ciśnienie nie spada.Ponieważ czułam się bardzo źle, od tygodnia nie biorę żadnego leku. Ciśnienie nieznacznie spadło, momentami mam idealne 130/70, co przy braniu leków nigdy się nie zdarzyło.Czuję się świetnie, natomiast pozostało to, co miałam gdy brałam leki - szybki puls.Momentami dochodzi do 140/min. Zdarza się to, gdy wykonuję jakąś pracę lub jestem zdenerwowana.Nie chcę już brać leków.Chcę sobie sama pomóc, tylko nie wiem jak. Mam 63 lata, waga 56 kg.Wyniki morfologii i moczu w normie.

Mam książkę zielarską, w której jest taka mieszanka ziołowa na nadciśnienie :Piszą,że działa rozkurczowo na ściany naczyń krwionośnych i zwiększa wydalanie sodu z organizmu,co łaczy się z wypłukaniem z organizmu nadmiaru soli ,powodującej zwiększone ciśnienie. SKŁAD: 1.]ziele jemioły -100g, 2.]ziele serdecznika 50g, 3.] kwiatostan głogu 50g, 4.] liść ruty 50 g, 5.] Koszyczek rumianku 50g.----Zioła dokładnie wymieszać,zaparzać łyżeczkę w szklance wrzątku przez pół godziny.Przecedzić.Pić 3 razy dziennie po jedzeniu. Należy dociec przyczyny nadciśnienia: nerki/ duży stres itd.

Może pani pojedzie do uzdrowiska? Odpoczynek od stresu i dobre zabiegi może poprawią stan zdrowia. Prosze przeczytać: kąpiel kwasowęglowa.Jest jeszcze wiele zabiegów korzystnie wpływających na serce i naczynia.Może warto skorzystać.Jeśli pania stać może pojechać do uzdrowiska, wynająć pokoik i wykupic sobie odpowiednie zabiegi zlecone przez tamtejszego lekarza.Cennik można znaleźć w necie.Każde uzdrowisko się reklamuje.

Gość MARYIANKA

Nadciśnienie ?- otóż trzeba dokładnie obserwować zanim podejmie się leczenie farmakologiczne. A poza tym lekarze z przychodni łagodzą tylko skutki choroby powodującej nadciśnienie. Nigdy nie usiłują dociec jaka to choroba powoduje nadciśnienie? Leczenie przyczyn nadciśnienia byłoby najbardziej wskazane. Niestety najłatwiej jest zapisać lek obniżający ciśnienie i już. Własnie byłam u lekarza ,który zmierzył mi ciśnienie i stwierdził ,ze stanowczo za wysokie. Kazał mierzyć nawet trzy razy dziennie.Nie czekając na diagnozę przystąpiłam do natychmiastowej terapii.Mam 10 kg nadwagi i to ona jest przyczyną nadciśnienia!Mam swoją sprawdzoną dietę i wiem ,że za pół roku ciśnienie będę miała jak u niemowlęcia. Pewne jak w banku ,bo już to cztery lata temu ćwiczyłam.Nie rozumiem lekarzy ,którzy nie mówią pacjentowi wprost-gruby jesteś!- przyjdź jak spadniesz z wagi to wtedy zmierzę ci ciśnienie..Ale co tam .Lekarka u której leczy się moja mama ma cielsko jak u tucznika..lekarz?