Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Strzelanie w płucach, krótki oddech i kaszel przy nałogowym paleniu papierosów

Gość xyzxyzz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xyzxyzz

Witam serdecznie. Mojemu ojcu, nałogowemu palaczowi, ciągle przy oddechu strzela w płucach (juz od paru lat), ma krótki oddech, kaszle. Nie chce iść zbadać płuc tylko sie złości jak o tym wspominam. Chodzi czasem do rodzinnego po recepte na leki na ciśnienie. twierdzi , że ona go bada ale ja mu nie wierze. jesli to prawda to musi byc to konował bo nie wierzę by takie strzelanie w płucach było czymś normalnym. Proszę o rady i sugestie co to może być. Dziękuję

Załatw mu natychmiast prywatne badania [jeśli cię stać]: spirometria i tomografia płuc,a niech zrobi bad. krwi: morfologia z rozmazem,OB,CRP,sód, potas,Kreatynina, IgE, transaminazy,no i EKG.Z wynikami do pulmonologa.On na podstawie wyników i bad. pacjenta będzie wiedział co jest.Musisz jakoś Go przekonać, by jechał z tobą na tomografię.To najważniejsze badanie obok spirometrii. Wiem ,że starszych trudno przekonać,ale spróbuj.Może załatw to badanie i po prostu weź go z zaskoczenia.Na zapisy trzeba kilka miesięcy czekać,ale może trzeba to zrobić jak najszybciej, bo nie wiadomo, co mu jest. Z papierosami musi niestety skończyć.To tez trudne.

Możesz też iść do lekarki,do której on chodzi i z nią porozmawiać, niech na niego wpłynie,a może nawet go nastraszy,[że z płucami jest niedobrze.]da mu skierowania na bad. krwi i płuc. Wtedy jak trzeba będzie zbyt długo czekać na tomografię, to załatw mu prywatnie,robią na drugi dzień,albo najwyżej za kilka dni.Bądź stanowczy i nie ustępuj staremu. Spisek twój i jego lekarki może być tu bardzo pomocny.