Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia wazowagalne o typie wazodepresyjnym

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszka
Pięć lat temu wykryto u mnie omdlenia wazowagalne o typie wazodepresyjnym, oraz badanie echokardiograficzne wykazało: w świetle lewej komory widoczną poprzeczną nić ścięgnista. Od roku mam problemy z migdałkami, mam cały czas powiększone i dziurawe, wyglądają jak ser szwajcarski, przynajmniej 2 tygodnie w miesiącu mam anginę ropną. Omdlenia, dusznośći, kołatanie serca nie dają mi spokoju. W przeciągu ostatnich 6 miesięcy mój stan się pogorszył, czasami zdarza się, że codziennie mam te objawy, przez co nie mogę normalnie funkcjonować. Ostatnio również zauważyłam, że zaczęłam mieć problemy z pamięcią. Nie byłoby nic w tym dziwnego gdybym miała je cały czas, ale nigdy nie miałam z tym problemów, zawsze uczyłam się wszystkiego na pamięć, potrafiłam w jeden dzień zapamiętać słowo w słowo 5 stron książki. Dwa lata temu wykryto u mnie astmę oskrzelową, atopowe zapalenie skóry, natomiast 4 lata temu pojawiły się problemy z krążeniem (sine i zimne ręce - lekarz nazwał tą upadłość, ale zapomniałam dokładnej nazwy, wiem że jest to jakiś zespół, zresztą powiedział że tym nie będzie się teraz zajmował). Otóż moje pytania brzmią: Czy z tego można się wyleczyć? Co może być przyczyną takiego stanu zdrowia? Co mogę zrobić by temu zapobiec i zacząć normalnie funkcjonować? Badania nic nie wykazują Z góry dziękuję za odpowiedź
Jesli chodzi o te omdlenia, kołatania serca i duszności po przebytym wielokrotnym zapaleniu migdaków (anginy, to może to świadczyć o zapaleniu mięśnia sercowego! A tego nie należy bagatelizować. radzę zgłosić się do innego lekarza. Przyjmujesz jakieś leki?? Np. na to kołatanie serca? Jeśli tak to jakie? Bo niektóre beta-blokery, jeśli bierzesz z takiej grupy mogą powodować pogłębienie astmy oskrzelowej. Zaburzenia są też podejrzane, ale raczej nie powstały na tle kardioloicznym.
Tak zdecydowanie, jest to lek hamujący beta blokery. Takie Leki skurczają oskrzela, co wspomaga rozwój astmy oskrzelowej. Tym bardziej, że wykryto astmę akurat po braniu metohexal*u. Wypadanie włosów może również być skutkiem przyjmuowania beta blokerów.
Gość Agnieszka
Nie zażywam żadnych leków... Byłam dziś u lekarza, dał mi skierowanie do kardiologa (nareszcie). A najlepsze jest to że nasza służba zdrowia działa *bardzo poprawnie* i wyznaczyła mi termin na listopada... Chyba będę musiała prywatnie zgłosić się do lekarza
Ola-* takie objawy również mogą sugerować wypadanie płatka zastawki dwudzielnej, lecz mogą one być przyczyną wielu innych chorób, których nie można rozpoznać po samych objawach, dlatego najlepiej jest zrobić dokładne badania. Agnieszka -* Masz rację... nie ma co czekać, aż lekarz Cię z łaską przyjmie. Najlepiej jest zgłosić się do prywatnego kardiologa, ważne jest również to, aby wybrać dobrego specjalistę, trzeba dobrze trafić.
Gość abisynka
też mam zespól wazowagalny. z tego raczej nie da się wyleczyć. ja zauważyłam że jest u mnie coraz gorzej. nie mogę wystać nawet do 15 minut. od roku nawet nie mogę już więcej chodzić bo tez spada mi ciśnienie i tracę przytomność. co do betablokerów to powiem ci ja jestem uczulona na betablokety . brałam już wszystko. po nich miałam duszności, obrzęki, nerki zaczęły źle pracować, wysypki, zapalenia skóry itp. nikt mi nie chciał uwierzyć ze to uczulenie na betablokery. w końcu ktoś mi uwierzył jak któryś raz wylądowałam w szpitalu nieprzytomna z objawami wstrząsu anafilaktycznego. wtedy zrobili mi badania toksykologiczne i okazało sie że miałam to wszystko przez betablokery. gdybym brała je dłużej to bym też dostała astymy i miałbym dzisiaj już nerki do wymiany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! idź pogadaj z lekarzem i może zrób jakieś badania w tym kierunku na alergologii? spróbuj pozdrawiam
Gość Agnieszka
Byłam wczoraj rano u lekarza, EKG wykazało jakąś niewymiarowość serca, czy jakoś tak. W poniedziałek mam się pilnie do niego zgłosić na wywiad by mógł przeprowadzić dalsze badania. Postanowiłam, że przez cały weekend będę leżeć w łóżku, ponieważ boję się gdziekolwiek ruszyć. Wczoraj popołudniu pogotowie musiało mnie odwieźć do domu, ponieważ straciłam przytomność w autobusie
Gość abisynka
może mdlejesz z powodu zaburzeń rytmu serca lub faktycznie z tego zesp. wazowagalnego. znam to . niestety tak to diabelstwo się u mnie nasiliło że nie mogę już dużo chodzić - coraz mniej i bardzo się boję że w końcu nie będę mogla wcale chodzić ;(. we wrześniu idę do kardiologa i z nim pogadam jak to może dalej się rozwinąć. on był pewien że mdleje od zaburzeń rytmu ale poza stałą tachykardią to nie mam innych zaburzeń więc to nie od tego. zbadaj się bardzo dokładnie w końcu trafiłaś do normalnego lekarza. daj znać co dalej . pozdrawiam abisynka
Gość Agnieszka
W końcu trafiłam na odpowiedniego lekarza :) widać, że zależy mu na moim zdrowiu. Na chwilę obecną jestem w trakcie badań,i rozsyłaniu do różnych lekarzy... Doktor powiedział, że jeżeli badania które można zrobić w przychodni nie wykażą nic szczególnego, będe szła do szpitala na badania komputerowe.

Ej dziewczyny jak w ogule sie funkcjonuje z takim czymś, jak zespół wazowagalny, czy naprawdę jest taka obawa o zasłabnięcia, o spadek ciśnienia o przyspieszoną akcję serca, mam koleżankę któa choruje na tę chorobę, z tego co mi opisuje, topraktycznie nie ma zadnego życia. prosze uprzejmie o odpowiedź.