Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bradykardia i kołatanie serca po spożyciu dużej ilości cukru

Gość Tomek1994

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomek1994

Witam wczoraj miałem po spożyciu dużej ilości cukru (żelki) i kawy dostałem kołatania i ciśnienia. Mam się bać takiego napadu czy jeśli się powtórzy do lekarza ? trwało to 30-45 minut. Podczas kołatania ciśnienie miało maksymalne 154/86. Mam 20 lat. Raz jak poszedłem do ubikacji się wysikać miałem na sobie pulsoksymetr i wykazał tętno podczas kołatania 35... Co się ze mną działo ? Przed napadem miałem ciśnienie 109 na 60. Dziś rano przed wstaniem z łóżka 120/60 a po wstaniu 127/68 przy tętnie 90. Uprawiam bieganie i mam Bradykardie normalną około 44-48 w spoczynku. Co robić ?

Witam Tomka, Żelki prawdopodobnie nie wywołały kołatania serca, ale wypicie kawy mogło to spowodować. Podana wartość ciśnienia tętniczego 154/86 jest za wysoka . Proponuję często kontrolować wartości ciśnienie i zapisaywać wyniki. Warto też rozumieć się z lekarzem. Może będzie dobrze zrobić holtera ciśnieniowego? Być może jest Pan nadwrażliwy na kawę ze słodyczami i dlatego można zacząć kontrolować picie kawy i mocnej herbaty.