Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki pulsu i klucha w gardle a arytmia serca

dss82

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Zwraca się z prośbą o odpowiedż i poradę zarówno do expertów kardiologów jak i Was drodzy użytkownicy tego forum. Mam stwierdzone 2 przepukliny kręgosłupa w odcinku piersiowym. Od około pól roku mam też toche napieć nerowowych:)) W lutym miałem holtera, który wykrył mi 11 bardykardii, 21 tachykardii i 1 skórcz nadkomorowy- puls 155 . Od miesiać a, dwóch biegam 3-4 razy w tygodniu, puls jest po treningu normaln. Mój problem polega na tym , iż czasami jak się gwałtownie schyle i powstane to serce bije szybciej wyraźnie, miewam czsami kluchy w gardle , często widze puls serca na swojej piersi, rusza się sutek, a puls wtedy jest całkiem normalny 65-70. Jak spie i sie budzę i leże na klatce to rózwnież czuje jak serce bije, mierze puls i tez jest okej, z rano to nawet 55-60. Jak leże w łożku i opierm głowe o podparcie to czuje lekki dyskomfort w klatce. Mam równiez grasice przetrwała. Prosze o porade, martwić się czy nie??? Biegam na czczo po kawie 30-35 minut albo po południu godzinę. Jakie sa objawy arytmii?? Gdybym miał arytmię to byłby w stanie bez problemu biegać?? robiłem echo serca i test wysiłkowy i wyszło okej. Jak myśliscie, czy grasica, przepukliny+ chyba lekka nerwica moga powodowac te kluchy, lekkie drgania w klatce nieco powyżejk mostka podcza schylania i niekiedy leżać???? Z góry serdecznie dziękuję

Witam DSS, Arytmia jest pojęciem bardzo ogólnym, oznaczającym wszystkie zaburzenia rytmu serca. Jedne z nich są poważne, natomiast inne mają mniejsze znaczenie. Miał Pan stwierdzone zaburzenia rytmu serca w holterze, ale nie podał Pan jaka była częstość rytmu serca podczas bradykardii (czyli wtedy kiedy tętno było wolne)? Skoro podczas próby wysiłkowej nie stwierdzono istotnych zaburzeń rytmu, to prawdopodobnie może Pan kontynuować wysiłki fizyczne. Bezpieczniejsze od biegania są intensywne spacery. W razie wystąpienia dolegliwości zawsze może Pan przerwać wysiłek. Bóle w klatce piersiowej i dyskomforty w gardle mogą zależeć od zmian w kręgosłupie piersiowym i od przetrwałej grasicy. Ważne jest ustalenie z neurologiem i/lub neurochirurgiem zajmującym się kręgosłupem, czy zmiany w kręgosłupie piersiowym wymagaja leczenia operacyjnego. Można też ustalić, czy nie jest wskazana określona fizykoterapia - odpowiednie ćwiczenia i zabiegi rehabilitacyjne (fizykoterapeutyczne)?