Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoka glukoza i obniżona hemoglobina

Gość andrzejkk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość andrzejkk

Dzień dobry, jestem młodym człowiekiem ledwo ponad 30 letnim, ostatnio zauważyłem że spadła mi kondycja i czuję się nie najlepiej.Dziś miałem robione badania krwi rano.Dodam że to było po zupełnie bezsennej nocy (nie zmrużyłem oka) więc może i to miało niewielki wpływ na badania.Melisa na sen nie pomogła.Zwłaszcza niepokoi mnie cukier i spadek hemoglobiny, jesienią była 15.1 a teraz ledwo 13.9 choć niby pisze że w normie, ale to trochę mało chyba jak na człowieka wysokiego i dobrze zbudowanego? Jesienią też miałem wyższe czerwone krwinki niż teraz bo wtedy to 5.2 uL Moje objawy to prócz niewielkiego co prawda osłabienia to mroczki przed oczami, po prostu mieni mi się w oczach i niewielkie zawroty głowy a dziś doszła bezsenność (choć wcześniej spałem dobrze).Biore leki na ciśnienie i ono jest obenie w normie i puls także. O to wyniki: WBC 8.3 [4-11.3] LYMPH 28.3 [25-45] MXD 7.4 [6-16] NEUT 64.3 [40-65] RBC 4.64 [4.2-5.6] HGB 13.9 [12.6-17.2] HCT 41.3 [38-49] MCV 89.0 [80-97] MCH 30 [27.5-33.5] MCHC 33.7 [32.6-36.2] RDW-CV 12 [11.5-14.5] PLT 439 [140-440] PDW 9.6 [9-17] MPV 8.2 [9-13] P-LCR 12.1 [13-43] Glukoza 107.85 [70-105] Cholesterol 242.31 [140-190] Są powody do niepokoju? Cukier pół roku temu miałem 87.Ale i we wcześniejszych badaniach to miałem nawet 120. Jak pisałem wcześniej jestem po bezsennej nocy i oczywiście na czczo.Ale możliwe żeby hemoglobina tak sobie prostu spadła na 13.9? Krwinki czerwone też w porównaniu do poprzedniego badania spadły.Może to jakiś chwilowy dołek formy i nie trzeba się przejmowąc?

Witam Andrzejka, Morfologia krwi jest zasadniczo prawidłowa, chociaż zwraca uwagę wysoki poziom płytek krwi (PLT) - nadal jednak są w normie. Od czasu do czasu można morfologię powtarzać i kontrolować wyniki. Proszę się nie niepokoić czerwonymi krwinkami i hemoglobiną, ponieważ są prawidłowe. Dość wysoki poziom cukru we krwi na czczo wymaga kontroli. Być może pił Pan w nocy jakieś napoje lub jadł późną kolację? Na wszelki wypadek, warto zrobić oznaczenie cukru we krwi na czczo, następnie coś zjeść ((typowe śniadanie) i 2 godziny po jedzeniu ponownie pobrać krew i oznaczyć glukozę w surowicy krwi. To jest bardzo proste i wartościowe badanie, jeżeli chce się upewnić, czy nie ma Pan cukrzycy? Najbardziej nieprawidłowy jest poziom cholesterolu. Jest wysoki, ale wykonano tylko cholesterol całkowity, Warto zrobić pełny lipidogram - cholesterol z frakcjami. Nie jest dobrze, jeżeli ma Pan zaburzenia snu i przez całą noc nie mógł Pan zasnąć. Najprostszą przyczyną jest zbyt póżna kolacja. Warto jeść ostatni raz w danym dniu przed godz. 18:00. Warto też przed snem pójść na spacer. jeżeli okolica jest bezpieczna.

Gość andrzejkk

Dzień dobry i dziękuje za interpretację.Zapomniałem dodać że dzień wcześniej przed badaniem zjadłem kebaba z frytkami na obiad i to on może miał wpływ na ten cukier i to że nie mogłem zasnąć w nocy? czasami tak mam że jak coś zjem tłustego czy ciężkiego to mam problemy ze spaniem.Mogłem się bardziej na te badania przygotować ale doktor mi mówił że wystarczy być 8 godzin na czczo więc pomyślałem ze nie zaszkodzi.Rodzice mi mówią że własnie ten kebab mógł mieć wpływ na ten poziom cukru.A płytki krwi od dawna mam wysokie, a to na granicy normy, a to podwyższone.Chyba tak już mam po prostu bo miałem serie badań w szpitalu i zawsze te płytki były podwyższone takie po 400 średnio w każdym badaniu. A jak pan doktor myśli czy ten tłusty obiad mógł mieć wpływ na poziom cukru następnego dnia?