Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak żyć z zapaleniem mięśnia sercowego?

Gość Krzysiek212

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysiek212

Jakis miesiac temu mialem zapalenie miesnia sercowego..w miesiacu bralem leki po ktorych juz czuje sie lepiej..tylko nie wiem jak dalej bedzie wygladac moje zycie .. czy dalej bede mogl robic najprostrze czynnosci ? nadal czuje male klucie w okolicy serca wiec pytam czy to cos powaznego..licze na odpowiedzi i pozdrawiam.

Witam Krzyśka, Pana problemem nie jest jak żyć z zapaleniem mięśnia sercowego, tylko jak żyć po przebytym zapaleniu mięśnia sercowego. Prawdopodobnie ma Pan stan zapalny już za sobą. Sytuacja jest bardzo indywidualna, zależy od tego,jaki był przebieg zapalenia mięśnia? Jeżeli nie ma Pan obrzęków, zaburzeń rytmu serca, wyniki EKG i echa serca są prawidłowe, to prawdopodobnie duże ograniczenia w wysiłkach fizycznych nie są konieczne. Chyba, że musi Pan ze względów zawodowych ciężko fizycznie pracować - wtedy można myśleć o zmianie pracy. Dlatego wszystkie te problemy warto omówić ze swoim lekarzem, który zna stan wydolności Pana serca. Warto też unikać przeziębień i innych infekcji. Być może szczepionka przeciwgrypowa pod koniec sierpnia lub na początku września będzie przydatna?

Gość Krzysiek212

KARDIOLOG MAREK KOŚMICKI Z zaburzeniami serca jest roznie,,raz sie pojawiaja raz nie,,ale mam jeszcze na to leki.. a praca wydaje sie byc normalna tak jak kazdego piekarza :) wiec stan zapalny mam za soba tylko teraz nie wiem co dalej sie bedzie dzialo.. dziekuje bardzo za informacje !