Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pieczenie i ból w klatce piersiowej

Gość Nowy12345

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nowy12345

Witam,od 6 miesięcy mam problemy zdrowotne,bóle w klatce piersiowej które na szczęście już mi nie dokuczają,wysokie TSH które na razie spadło,teraz jakoś 2 tygodnie temu odczuwałem pieczenie w okolicach serca,czasami tak mnie piekło/kuło że aż myślałem że nie wytrzymam,teraz już tego nie mam ale czasami mi to towarzyszy,nie codziennie ale czasem powróci taki ból,najgorzej jest wieczorem kiedy kładę się spać,czuje mocny dyskonfort,nie potrafię zasnąć bo wszystko mnie denerwuje,uciska itd,jestem człowiekiem nerwowym,wszystkim się przejmuje,podejrzewam że to mogą być nerwy,byłem u lekarza robić wyniki krwi itd ale wszystko jest bardzo dobrze.miałem robione TSH i miałem za duże ale ostatnio spadło,lekarka mnie osłuchała i nic nie zauważyła niepokojącego,kiedyś miałem nerwice natręctw i do tej pory się z nią czasami zmagam...

Witam Nowy12,,,. Podwyższone TSH sugeruje niedoczynnośc tarczycy i być może warto wykonać dalsze badania endokrynologiczne w kierunku choroby tarczycy: badania krwi (FT3, FT4, przeciwciała p/tarczycowe), USG tarczycy i inne. Oczywiście w porozumieniu ze swoim lekarzem, a być może z endokrynologiem zajmującym się chorobami tarczycy. Bóle w klatce piersiowej wymagają kontroli z jednej strony kręgosłupa (np. rentgen kręgosłupa piersiowegomi szyjnego), ale także dianostyki w kierunku choroby serca - w zależności od Pana wieku i prawdopodobnieństwa wystąpienia choroby wieńcowej. Podwyższone TSH wymaga kontroli cholesterolu - nie tylko całkowitego, ale pełnego lipidogramu, ponieważ niedoczynność tarczycy prowadzi do podwyższonego poziomu cholesterolu. Jeżeli pali Pan papierosy, to warto z nich całkowicie zrezygnować. Natomiast jeżeli Pan nie pali - to nie warto zaczynać. Wszystkie te sprawy warto omówić ze swoim lekarze,