Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nurkowanie i pływanie a powiększenie prawej komory serca

Gość plywak3221

Rekomendowane odpowiedzi

Gość plywak3221

Witam. Mam 18 lat. Zacząłem biegać i uczęszczać na basen, na basenie dużo nurkuje, bo to sprawia mi frajdę. Ostatnio zainteresowałem aspektami zdrowotnymi jeśli chodzi o te dwie dyscypliny i wyczytałem, że wskutek takich treningów moja prawa komora serca może się powiększyć, ale nie bardzo wiem co to oznacza. Czy powiększanie się którejś z komór jest niezdrowe i może powodować jakieś późniejsze choroby czy schorzenia? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

Witam Pływaka, Proponuję porozumieć się ze swoim lekarzem, najlepiej lekarzem sportowym. Warto zrobić echo serca oraz EKG i zachować wyniki w swoim własnym archiwum. Warto pamiętać, że większość zapisów EKG jest wykonana na papierze wrażliwym na światło i podwyższoną temperaturę i po kilku latach zapisy są całkowicie lub częściowo nieczytelne. Dlatego warto je od razu zeskanować lub zrobić kserokopie, a właściwe wyniki przechowyć w miejscu niedostępnym dla świała i daleko od kaloryfera lub pieca. W przyszłości będzie można powarzać te badania i zobaczyć czy dokonują się niekorzystne zmiany, których się Pan obawia? Przy okazji okaże się, czy już teraz nie ma Pan przypadkiem przeciwwskazań do intensywnego nurkowania, co dotyczy niektórych wrodzonych wad serca.