Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Metocard po ataku częstoskurczu serca

Gość Mag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam stwierdzone częstoskurcze serca, przez co kardiolog przepisał mi Metocard i kazał spożywać po 25mg 2x dziennie, ale tylko jeśli mam jakieś stresowe sytuacje w danym momencie. 50mg od razu mam brać gdy złapie mnie atak. I teraz chciałabym wiedzieć ze jeśli atak sie zaczyna ( wziełam od razu jedna tabletke) to czy po 2, 3 h mogę wziąć kolejną ( ponieważ nie przechodzi) ? Jestem sama z malutkim dzieckiem i nie chciałabym wylądować w szpitalu, nie wiem co robić :/

Witam Mag, Zby duża dawka Metocardu może być niebezpieczna, pionieważ może spowoduwać po ustapieniu częstoskurczu, zbyt wolną pracę serca i zbyt niskie ciśnienie. Dlatego warto trzymać się zalecenia lekarza. Skoro miała Pani brać dwa razy po pół tableki po 50 mg (2x25 mg), a w razie wystąpienia częstoskurczu dodatkowo całą tabletkę, to nie należy brać więcej. Jeżeli tego rodzaju leczenie będzie nieskuteczne lub skuteczne w niewystarczającym stopniu, wtedy warto wrócić do swojego lekarza. Być może zmienie kurację? Skoro ma Pani małe dziecko, to czy karmi je Pani piersią? Szerego leków przedostaje się do mleka kobiecego i wtedy dziecko niepotrzebnie otrzymuje lek, który nie jest dla niego przeznaczony. W tej sprawie koniecznie warto poradzić się u lekarza. Również można o tym porozmawiać z pediatrą, który leczy Pani dziecko.

Gość alicja16061989

Witam moja ma zespół WPW ataku nie miała od2 lat bierze metocard ma 3 latka i teraz na 2 tygodnie odstawiony jest lek po 2 tygodniach ma ekg i wtedy będzie wiadomo co i jak czy nadal ma brać leki czy nie... jeste, młodą mama kocham córcie nad życie i nie wiem co bym zrobiła gdyby jej się coś stało.. tak się boje :-(