Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zbyt wysokie ciśnienie w prawej komorze serca

mmajka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mmaję, Z pewnością sprawy nie należy zostawiać bez wystarczającego wyjaśnienia. Proponuję wrócić do lekarza, który skierował Panią na echo serca. Prawdopodobnie warto powtórzyć echo seca, żeby wyjaśnić, czy podwyższone ciśnienie w prawej komorze nadal będzie rejestrowane. Nie wiadomo, dlaczego miała Pani wykonane echo serca? Czy ma Pani jakąś przewlekłą chorobę układu oddechowego? Jeżeli nie była Pani jeszcze na konsultacji kardiologcznej, to warto odwiedzić kardiologa. Trzeba się upewnić, czy sprawa jest ważna dla Pani stanu zdrowia.

Witam Pana Dziękuję za odpowiedź Echo miałam robione ponieważ szybko się męczę i mam momenty zasłabnięcia. Echo pokazało wiotkość zastawek i falę zwrotną (+)(++) po lewej stronie serca , no i to nieszczęsne podwyższone ciśnienie w prawej komorze. Kardiolog oczywiście zlecił ponowne badanie. Oprócz częstych stanów zapalnych zatok ( krzywa przegroda i torbielką w zatoce szczękowej) nic związanego z układem oddechowym mi nie doskwiera. Interesuje mnie co mogą oznaczać takie podwyższone wartości ciśnienia.

Witam Mmajkę, Nie warto się tak przesadnie emocjonować tym, co może być? Natomiast warto powtórzyć echo serca, tak jak zalecił kardiolog. Jeżeli interesuje się Pani swoim stanem zdrowia, to warto wiedzieć, że określenie: fala zwrotna (+)(++) po lewej stronie serca mało, a może nawet nic nie mówi. Po lewej stronie serca są dwie zastawki|: mitralna i aortalna. Może zatem mieć Pani niedomykalność mitralną lub aortalną, to nie jest to samo. Warto porozumieć się z laryngologiem, czy skrzywienie przegrody nosa + torbiel w zatoce szczękowej nie nadają się do operacji laryngologicznej. Skrzywienie przegrody nosa może być przyczyną nawracających stanów zapalnych. Dlatego warto ustalić, czy nie ma Pani wskazań do operacji skrzywienia przegrody nosa?