Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno

Gość beata

Rekomendowane odpowiedzi

Ja od 4 tygodni biegam, na poczatku na odcinku 2,7 km ile mogłem to biegłem potem szybki marsz i tak na zmiane, po trzech tygodniach, przeszedłem w tryb 2minuty biegu na 4 marszu szybkiego i tak przez 30 min 4/5 razy w tygodniu, moje serce bije 54/56/60 rano po przebudzeniu a porami popołudniowymi czy samym wieczorem spada do 45/48 i troche się tym niepokoję.Dodam że jestem na diecie i od dwóch miesięcy schudłem 14 kg.

Mam 45 lat i ostatnio miałam tętno 39. Trafiłam do szpitala i okazało się, że to nie jest normalne. Nigdy nie leczyłam się na serce. Dopiero po wizycie w szpitalu zapisałam się do kardiologa na wizytę. Czy to jest niebezpieczne i jakie może mieć konsekwencje dla zdrowia. Nie jestem wyczynowcem, pracuję przy biurku.

Ja mam tętno ok 45-50 zazwyczaj w ciągu dnia. Miałem ok roku temu robiony Holter 24h i wyszło mi najniższe zarejestrowane tętno - 36 ud/min. Lekarz nic w tym złego nie widział. Jeśli nie macie obajwów typu zawroty głowy, omdlenia to to tętno to *taka wasza natura* :) Pozdro.

Witam Mam małe pytanko. Mianowicie dziś podczas badania kwalifikującego mnie do oddania krwi (jestem honorowym dawcą od jakiś 10 lat) lekarka zastanawiała się nad moim niskim tętnem 48 /ciśnienie w normie 122/88 a w związku z tym że 1999 miałem przeprowadzoną Coa- koarktacje aorty w CZD i czy powinienem się stresować czy olać system .Mam 33 lata prowadzę wariacki tryb życia a do konowałów nie chodzę, bo jak sobię przypominam,że przez 3 lata mnie badali i nie wykryli ciśnienia 190/160 dopóki orła w domu nie wywinołem i po znajomościach nie załatwili rodzice badań to już bym tu z wami nie pisał.P.S. Sorry za błędy.

Witam, jestem kobietą lat 18 i również mam niskie wskaźniki tętna. Nie uprawiam sportów, mam raczej siedzący tryb życia. Nie jestem ani za chuda, ani też puszysta. Moje tętno to 48,50, do 60. Mierzone dzisiaj, z tym, że dziś akurat męczy mnie ból głowy. Jest mi troszkę słabo, ale to zapewne przez głowę. Nie wiem, czy mam się czym martwić.

Ja leczę nadciśnienie i ostatnio mam tak miedzy 117-122 na 80-82.Tętno miewałam zawsze ponad 60 nawet do 90.Przez ostatnie parę dni rano po przebudzeniu i wieczorem kiedy leżę mam poniżej 60 około 56.Czy mam się czym martwić?Opróćz bólów głowy czasami to nie odczuwam innych dolegliwości

Bradykardia bywa niebezpieczna.Ja całe życie mam problemy z niskim ciśnieniem i słabym pulsem.Przez to od czasu dzieciństwa miewam sporadyczne omdlenia.Od kilku lat to się nasiliło i zanim zemdleje mam mdłości wymioty a nawet ataki przypominające padaczkę.Dwa lata temu rok po urodzeniu drugiego dziecka miałam 3 masywne ataki każdy z asystolia najdłuższa trwała 2 minuty...po każdej z nich serce samoczynnie podejmowało prace.Niestety lekarze stwierdzili ze bez rozrusznika serca nie wypuszcza mnie ze szpitala i tak w wieku 38 lat wszczepiono mi stymulator serca.Jest lepiej ale nadal mam bardzo słaby puls bywa ze 37-39 w trakcie np chodzenia.Mam wtedy mdłości i zawroty głowy ale czuje się teraz bezpieczniejsza bo stymulator czuwa żeby moje serce nie stawało.Dodam tylko ze mój tata miał identyczne objawy i wszczepiono mu rozrusznik kiedy miał 40 lat ...wyglada na to ze to dziedziczna sprawa.Pozdrawiam wszystkich niskopulsowcow 😉

Dzień dobry, również mam raczej niskie tętno.

Podczas dnia gdy siedzę 58-62, w pozycji leżącej nie śpiąc - 51-55, podczas snu spada - najniżej 46.

Konsultowałem z kilkoma lekarzami i każdy twierdzi, że to nic złego. Kilka uwag ode mnie do osób, które martwią się niskim tętnem podobnie jak ja:

Na pewno wykonać badanie echo serca - odpowie ono na wiele istotnych pytań. Między innymi o rozmiary serca ale również o parametr zwany frakcją wyrzutową. Jeżeli ten parametr jest wysoki to serce nie musi aż tyle pracować żeby nasz organizm normalnie funkcjonował.

Warto oczywiście zrobić badanie holtera EKG 24h, które odpowie na pytanie w jaki sposób zachowuje się Wasze tętno przez całą dobę i czy nie występują np. bloki czy nadliczbowe skurcze.

Z moich obserwacji: - tętno mierzone na nadgarstku czy na palcu nie zawsze odpowiada temu właściwemu. - tętno w pozycji leżącej od razu spada i jest to całkowicie normalne. - jeżeli masz niskie tętno wstajesz, ruszasz się wykonujesz wysiłek, a ono nie wzrasta lub wzrasta bardzo nieznacznie wtedy dopiero jest to problem.

Każdy organizm jest inny i każdy reaguje inaczej. Nerwy i lęk o zdrowie mogą naprawdę przynieść objawy jakich się nie spodziewacie. Dlatego rada ode mnie po pierwsze się USPOKOIĆ, a po drugie badać. Im więcej badań tym lepiej, im więcej wizyt u różnych specjalistów tym będziecie spokojniejsi.

Pozdrawiam - A.