Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia komorowa w ciąży

Gość Behatka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Behatka

Seredcznie witam, Z gory przepraszam za brak polskich znakow. Moja historia od poczatku: w okolo 8 tygodniu ciazy mialam nocny epizod kolatania i *przeskakiwania* serca. Ekg prawidlowe, holter nie wykazal ani jednego dodatkowego skurczu, ani jednej przerwy. Dlugo byl spokoj, w 23 tygodniu kolatanie i przeskakiwanie wrocilo na stale. Poczatkowo tylko wieczorami, potem calymi nocami, w koncu i w ciagu dnia zdarzalo sie sercu gubic rytm. Ekg dalej prawidlowe, ale uparlam sie i poprosilam o komplet badan. Usg prawidlowe, natomiast holter wykazal arytmie komorowa. Nie wiem jakie dokladnie sa wyniki, znam tylko diagnoze. Dostalam betaloc w dawce 12,5mg. Tarczyca zdrowa, brak innych schorzen, wszystkie wyniki badan krwi i moczu prawidlowe. Mam jedno nurtujace pytanie, na ktore nikt nie umie odpowiedziec -czy taka arytmia nabyta w ciazy mija po porodzie? Czy ktos mial podobna historie, ktora zakonczyla sie powrotem do zdrowia? Bardzo dziekuje za wszelkie odpowiedzi, Pozdrawiam, Behatka

Witam Behatkę, Zaburzenia rytmu mogą ustąpić po porodzie, albo się utrzymywać dalej. Czas pokaże, jak będzie u Pani? Można mieć nadzieję, że odczuwalna arytmia ustąpi. Czy miała Pani oznaczony potas we krwi? Jeżeli nie, to warto to zrobić, ponieważ zbyt niski poziom potasu może powodować ayrtmię. Dopiero po stwierdzeniu obniżonego poziomu potasu we krwi można stosować potas doustny, który jest sprzedawany na receptę i dlatego należy porozumieć się w tej sprawie z lekarzem. Być może mieszka Pani obecnie poza krajem i dlatego nie może Pani używać polskich czcionek. Chodzi o to, ze można spróbować stosować magnez doustny, który w Polsce jest sprzedawany w aptekach bez recepty. Np. Magne B6 początkowo 2 razy dziennie przez kilka dni, a potem 1 raz dziennie. W ciąży można stosować magnez i nieraz jest pomocny w zaburzeniach rytmu. Trzeba tylko sprawdzić, czy już nie stosuje Pani magnezu w praparacie wielowitaminownym, który być może stosuje Pani już od pewnego czasu? Stosowanie magnezu nie wymaga oznaczania jego stężenia we krwi, chociaż zawsze dobrze jest to zrobić. Oczywiście warto porozumieć się w tej sprawie z lekarzem.

Gość Behatka

Dziekuje za odpowiedz. Podczas diagnostyki kardiologicznej w szpitalu mialam wykonanych wiele badan diagnostycznych krwi i moczu. Wszystkie wyniki prawidlowe (potas 4,78 mmol/l), pozostale elektrolity takze w normach, tarczyca zdrowa, cukier w normie, lekko przekroczone trojglicerydy i cholesterol calkowity -ale podobno w ciazy z tym cholesterolem bywa roznie (za to hdl mam 87,3). Magnez przyjmuje w preparacie witaminowym dla kobiet w ciazy (27 proc dziennego zapotrzebowania) plus w diecie - sporo orzechow, migdalow, czasem czekolada. Martwi mnie tylko, ze nie czuje zadnej poprawy przy zazywaniu tego leku, z drugiej strony nie wiem po jakim czasie taka poprawa powinna wystapic. Oczywiscie wraz z napadami tych dodatkowych skurczow czuje niepokoj i poteguje sie stres, ktory w ciazy nie jest pozadany. Jeszcze pytanie - holter wykazal 12 dodatkowych pobudzen nadkomorowych oraz prawie 2,5tys komorowych okresowo ukladajacych sie w trigeminie. Takie wyniki stanowia juz powod do niepokoju? Ponownie dziekuje za kazda odpowiedz. Pozdrawiam, Behatka

Gość Behatka

Zycze wiec jak najszybszego powrotu do zdrowia. A bralas/bierzesz jakies leki na ta arytmie? Kardiolog powiedzial co powtarzaja wszyscy - arytmia nie jest przeciwwskazaniem do porodu naturalnego. Wazne ze jest stwierdzona i w razie czego bedzie wiadomo co ze mna robic. Poza tym kardiologia jest pietro powyzej moje porodowki;-) Pozdrawiam, Behatka

Witam Behatkę, Oczywiście, najlepiej nie mieć żadnych zaburzeń rytmu, ale te, które u Pani zarejestrowano w Holterze nie stanowią zagrożenia życia. Nie wszystkie leki mogą być podawane w ciąży, dlatego im mniej leków Pani zażywa tym lepiej. Życzę powodzenia przy porodzie! Podany poziom potasu w surowicy krwi jest w normie i dlatego nie ma powodów do jego stosowania. Po porodzie warto powtórzyć holtera, żeby sprawdzić, czy zaburzenia rytmu utrzymują się, czy ustąpiły, bądź znacznie zmniejszyły się. Jeżeli nie będzie Pani odczuwała zaburzeń rytmu serca i holterze nie będzie się rejestrowała groźna arytmia, to prawdopodobnie nie trzeba będzie stosować leczenia antyarytmicznego.

Dzień dobry, odgrzebuję wątek. U mnie niestety też wykryto arytmię komorową - ok. 1000 dodatkowych pobudzeń, które odczuwam i się bardzo denerwuję. Chciałam zapytać czy może Wasze arytmie minęły po ciąży?

Potas i magnez mam na dolnej granicy - mg 1,7 potas 3,7 mimo suplementacji.

Jestem w 30 tygodniu ciaży

Pozdrawiam!!!

W dniu 30.08.2020 o 14:25, Gość Belka napisał:

Dzień dobry, odgrzebuję wątek. U mnie niestety też wykryto arytmię komorową - ok. 1000 dodatkowych pobudzeń, które odczuwam i się bardzo denerwuję. Chciałam zapytać czy może Wasze arytmie minęły po ciąży?

Potas i magnez mam na dolnej granicy - mg 1,7 potas 3,7 mimo suplementacji.

Jestem w 30 tygodniu ciaży

Pozdrawiam!!!

Witam, u mnie niestety arytmia nasiliła się po ciąży... Mam około 700 dodatkowych skurczów komorowych. Każdy bardzo odczuwam. Jestem ciekawa jak sytuacja potoczyła się u Pani 🙂. Dopiero co rozpoczęłam leczenie. Pozdrawiam serdecznie.