Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Suche plamy na przedramionach

Gość just724

Rekomendowane odpowiedzi

Gość just724

Witam Od już dość dawna mam na ramionach dziwne plamy (załączam zdjęcia) Pojawiają się na ramionach, kilka już na przedramionach, są suche, czasami bledną, a innym razem są czerwone i pojawia się lekki świąd. Dodam też że na twarzy również od dość dawna mam taką jakby wysypke / trądzik, nie wiem czy to jest powiązane. Proszę o pomoc w diagnozie zdjęcia : http://zapodaj.net/images/b924328c3cbb6.jpg http://zapodaj.net/images/7529fff953c40.jpg

Czy te plamy są szorstkie ?Cokolwiek to jest bez dermatologa się nie obędzie .Jakoś zdjęc kiepska więc nie można się temu za bardzo przyjrzeć .Wygląda na jakąś egzemę .Trzeba iśc do dermatologa żeby wykluczył inne rzeczy ,i zlecił odpowiednie maści w przeciwnym razie zmiany tego typu będą się rozszerzać

Gość just724

Tak, są szorstkie, takie suche małe placki. Do dermatologa już się zapisałam, ale przeważnie właśnie przepisują maści a przecież choroba wychodzi z środka, maść działa tylko objawowo. Są jakieś badania na choroby skórne ? Np z krwi ?

A czy one pojawiają się w tych samych miejscach ,znikają ,najpierw są żywo czerwone ,potem bledną ,swędzą ,są bledsze ,giną i za jakiś czas znowu są ?Na rozpoznane typowo choroby skóry (takie np.z autoagresji )może i sa jakieś testy z krwi ale na takie zmiany to raczej nie .Trzeba wykluczyć łuszczycę i inne paskudztwa ,z takich zdjęć nawet doktor z 3 specjalizacjami nie powie ci rozpoznania bo nie można tego zrobić przez net .Maść ze sterydem załatwi sprawę ,jednak jak masz skłonności do takich zmian będą się powtarzać .Ja np.jak tylko dotknę jakiegoś proszku czy zelu do czyszczenia mam zaraz zmiany o charakterze uczulenia .Może powinnas używać delikatniejszego proszku do prania bądź prać w proszku dla dzieci ,albo płyn do płukania ubrań ,żel do kąpieli może powodować takie zmiany .W aptekach są specjalne serie takich kosmetyków do skóry ze skłonnościami do właśnie takich egzem .Ale najpierw lekarz musi wykluczyć inne możliwości .

Gość bianka2

Witam was kochane szukałam czegoś w necie i trafiłam na wasz wątek a że znam ten problem to pisze moje córki miałt tes sam problem takie plamy wielkości pieniążków przeważnie okrągłe a w srodku scha skóra raz zaczerwienione raz blade były u dermatologa i nic . Lekarka twierdzi że to wina przesuszonych miejsc na skórze od centralnego ogrzewania w domu . Smarować ciało nawizajacymi kosmetykami żeby skóra była dobrze nawodniona i odzywiona i ma to zniknąć . Tylko od razu uprzedziła że to trochę potrwa . Pozdrawiam dziewczyny .