Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne bicie serca, pocenie się i lęk

Gość Sadi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, opiszę w skrócie moje problemy Zaczęło się w gimnazjum od pocenia się pach w stresujących sytuacjach, było coraz gorzej z każdym rokiem , w liceum kołatanie serca bardzo mocne w stresujących sytuacjach teraz na studiach gdy mam 21 lat jest jeszcze gorzej ponieważ pocę się również na twarzy , nie wiem czego się boje ale pójdę do sklepu stoję przy kasie i potrafię się spocić na twarzy i serce zacznie mi mocno bić nie wiadomo z czego , ja teraz nawet pójdę do kościoła i mam wrażenie że każdy się na mnie patrzy i strasznie mnie to stresuje, albo w autobusie to samo, wczoraj np byłem u dziewczyny kilka godzin, wieczorem przyszła jej mama i niby powiedziałem tylko dobry wieczór nic się nie odzywałem a musiałem wyjść do toalety praktycznie po kilku minutach bo już czułem że coraz mocniej wali mi serce i że już pocę się na twarzy , nie przyjmuję żadnych leków dodam ciągle żyje z nadzieją ze samo przejdzie a tu z roku na rok coraz gorsze objawy...

Witam Sadi, Warto sprawdzić, czy nie ma Pan nadczynności tarczycy? Można zacząć od oznaczenia hormonu TSH we krwi. Jeżeli wynik bedzie prawidlowy, to można na tym poprzestać i uznać, że nadczynności tarczycy Pan szczęśliwie nie ma. Oczywiście, komponenta emocjonalna jest bardzo istotna w Pana dolegliwościach. Emocje to duża wartość w naszym zyciu i nie warto się ich wstydzić. Co więcej, nie wiadomo, czy rzeczywiście inne osoby tak bardzo interesują się tym, czy się Pan poci, czy nie? Można zacząć nie interesować się tym, co inni ludzi o Panu myślą. Oczywiście warto kontrolować swoje emocje. Skoro Pan wie, że w sytuacjach stresujących poci się Pan intensywnie, to wcześniej i podczas takich spotkań można ograniczać ilość wypijanych płynów. W lecie, kiedy będą upały, nie należy ograniczać płynow i nie warto wtedy zwracać uwagi na poty. Jeżeli jednak nadal poty bedą dla Pana dokuczliwe i okaże się że tarczyca funkcjonuje prawidlowo, to wtedy może warto będzie udać się na wizytę do dermatologa, czyli lekarza zajmującego się chorobami skóry.

Sadi Ja mam podobnie. Stresuje się jak gdzieś mam wyjść, nawet do głupiego sklepu. Idę ulicą i też mi się wydaję że na mnie się patrzą, wiem ,że tak nie jest a jednak mi to nie pomaga. Przez to mam mały kontakt z rówieśnikami. Trzymam się tylko mojej paczki, bo ciężko jest mi nawiązać i utrzymać kontakt z nowymi ludzmi. Siedzę w domu, nie mam pracy, na samą myśl o rozmowie do pracy stresuje się. Studia były dla mnie męczarnią. Bałam się nawet przeczytać referat przed moją grupą, jak mogłam unikałam stresowych sytuacji. Opuszczałam zajęcia, nie chodziłam nawet na seminarium. Stresuje mnie nawet zapytać się kogoś o godzinę. Dodatkowo miałam kołatania. Teraz niemal cały czas czuję ból w klatce, szukam u siebie różnych chorób, boję się że na coś mi jest. Jak chcesz to możemy jeszcze o tym pogadać, bo wiem co czujesz.

Mam pytanie od 3 miesięcy jestem słaba i bolą mnie dosłownie wszystkiemięśnie kości zrobiłam taki wyniki jak kolonoskopia, gastroskopia, tomografie głowy, morfologie, crp amelazy itp badania na tarczyce usg tarczycy , mocz, usg piersi i węzłów pod pachami, test na helikobakter, i wszystkie wyniki wyszły prawidłowo prócz cukru Bo coś tam podwyższone po obciążedniu wyszło ale już jestem z diabetologiem w kontakcie... Ale ciągle jestem słaba i strasznie mnie bolą mięśnie plus kości teraz z tydz ból non stop jestem pod opieką nawet psychologa wcześniej byłam u psychiatry mam leki antydepresyjne stwierdzono nerwica lekowa. Ale czy te dolegliwości mogą być aż tak mocne że strony układu nerwowego nie mogę uwierzyć błagam o pomoc i odp