Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Kalicja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kalicja

Witam, mam 21 lat, od kilku lat cierpię na zaburzenia lękowe z somatyzacją, zdiagnozowane przez psychiatrę. Mam różne objawy, także ze strony serca - skurcze dodatkowe, uczucia kołatania, nieregularny rytm. Kilka razy miałam robione EKG (bez zmian), ostatnio także Echo serca (wykazało śladowe niedomykalności zastawek, poza tym wszystko ok). Dwóch kardiologów stwierdziło, że to na tle nerwowym (jeden użył określenia nerwica serca). Do tego mam czasem podwyższone ciśnienie (podejrzewam że przez stres związany z pomiarem, spada przy kolejnym pomiarze, ale czasem potrafi mimo wszystko wynosić 140/90). Do tego mam różne lęki, m.in. ostatnio lęk przed wysiłkiem fizycznym - boję się że coś mi się stanie, dopadnie mnie jakaś groźna arytmia, zawał itp. Kilka razy w trakcie wysiłku miałam skurcz dodatkowy serca. Po wysiłku czasem czuję się źle i słabo. W związku z tym mam pytanie - czy przy takich objawach nie ma przeciwwskazań do sportów takich jak bieganie?

Witam Kalicję, Umiarkowane wysiłki fizyczne, szczególnie monotonnie powtarzające się, takie jak: spacery, jazda na rowerze i pływanie, mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mogą być też pomocne w łagodzeniu problemów z nerwicą - jeżeli rzeczyście Pani ją ma? Jeżeli ma Pani obawy przed bieganiem, to lepiej nie zaczynać swojego powrotu do wysiłków fizycznych od biegania, tylko raczej od intensywnych spacerów.

Ja podobnie jak Ty boję się wysiłku. Mam stwierdzoną nerwicę serca, objawiającą się różnymi zaburzeniami rytmu, w tym częstoskurczami. Jak mam dobry dzień to jakikolwiek ruch czy sport sprawia mi przyjemność, ale zazwyczaj ciężko mi się przełamać, bo podniesienie tętna kojarzy mi się z atakami tachykardii. Często jest więc tak, że w trakcie ćwiczeń czuję niepokój, drżenie rąk i miękkość nóg i nie daję rady doprowadzić ich do końca. Spacery czy w ogóle aktywność poza domem to też dla mnie powód do nasilenia objawów. Jak to pokonać? Aktywność fizyczna jest zalecana w nerwicach, więc jak ją wprowadzić, gdy powoduje ona dodatkowy lęk o serce, a co za tym idzie nasilenie nieprzyjemnych objawów?

U MNIE ZACZEŁO SIĘ OD DUSZNOŚĆI , SZYBKIEGO BICIA SERCA , DRGAWEK ROBIŁAM BADANIA TAKIE JAK CHYBA 5 RAZY EKG OK ECHO SERCA OK , USG BRZUCHA OK RTG PŁUC TEŻOK JEDNAK U GASTROLOGA NA GASTROSKOPI WYSZLA PRZEPUKLINA WSLIZGOWA TEZ MA STWIERDZONA NERWICE UCISK NA MOSTEK ROZPIERANIE , KOŁATANIE SERCA TEŻ TAK MACIE ?

A ja powiem wam tyle ze ci wszyscy eksperci g... wiedza. pol roku walcze z takim kołataniem i co jeden fachowiec to lepszy. pierwszy kardiolog-masz nerwice, drugi-masz za szeroka aorte, trzeci-zadnych wad anatomicznych nie widze to tylko brak magnezu. który ma racje? a mozw jak widza młodego człowieka to z góry zakladaja ze symuluje i tylko na odczepnego rzuca to co im slina na jezyk przynosi...

Ja po bieganiu od zawsze o ile pamiętam od dobre 15 lat czy po siłowni mialem objawy że nie mogłem spać budziłem się pobudzony, tętno lekko przyśpieszone serce raczej normalnie się zachowywało ale był też dyskomfort w klatce piersiowej jakby lekkie uczucie ucisku czy jak to nazwać jakiegoś rozdrażnienia w klatce piersiowej. Mam nerwice..Ale zawsze nie wiem czy to nerwica czy np. serce i boje się. Jak tu właśnie pogodzić wysiłek fizyczny z tym?

Od jakiegoś czasu mam coś podobnego. Gdy wykonuje jakiś większy wysiłek fizyczny to nie w trakcie ale dopiero kilka sekund po zaprzestaniu przechodzi mnie dziwne nieprzyjemne uczucie i  serce zaczyna szybko i mocno pracować jak bym w jakimś maratonie biegl. Nie wiem czy to nerwica czy coś innego ale od tego czasu bardzo ograniczyłem sport i jakikolwiek większy wysiłek.Jedynie pocieszenie jest takie że z czasem tolerancja na wysiłek  robi się coraz wieksza i po średniej aktywności już mi to się nie pojawia.