Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana dawki beto zk

Jagoda28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję porady dot.dawki leku beto zk... Piszę tutaj ponieważ moja pani doktor ma mnie za przewrażliwioną, znerwicowaną wariatkę i nie chcę jej już o nic pytać :( od początku: stwierdzono u mnie nerwicę, tachykardię i śladową niedomykalność zastawki. Brałam pół tabletki beto zk 25 przez 2 lata ale ostatnio czuję się gorzej, mam mocne kołatania, arytmie, czasem serce kołacze i przeskakuje tak nierówno, że wpadam w panikę o swoje życie... Pani dr podchodzi do mnie jak do debila, ale po zrobieniu usg serca stwierdziła, że wszystko jest wporządku ale zwiększyła dawkę z pół tabletki beto zk 25 na całą tabletkę beto zk 50. Boję się takiej dużej zmiany dawki, bo biorę teraz całą tabletkę beto zk 25 i mam cisnienie ok.98/60 i puls ok.60-80 więc zastanawia mnie czy ta 50-tka nie obniży mi ciśnienia i pulsu do stanu krytycznego... Ale faktem jest, że kołatania i arytmie odczuwam całymi dniami i mam już dość tego lęku o swoje życie... Nie wiem co robić, jak brać te leki, jakie dawki żeby pomogły i nie zaszkodziły :(

Witam Jagodę, Lepsze są mniejsze skoki w zmianach dawkowania leków z grupy beta-blokerów, do których należy Beto ZK. Jeżeli brała Pani pół tabletki 25 mg, czyli 12,5 mg na dobę, to lepiej zwiększyć najpierw do 25 mg/dobę, np. 2 x pół tabletki, a nie od razu do 50 mg raz na dobę.Podane wartości ciśnienia są rzeczywiście niskie, natomiast tętno jest prawidłowe. Czy miała Pani kontrolowane hormony tarczycy w badaniu krwi, a szczególnie TSH? - Jeżeli nie - to warto to zrobić.

A ja zmniejszyłam sobie właśnie dawkę leku z całej tabletki do pół,ponieważ czułam się po niej jeszcze gorzej! Czekam na ablację,straszą,że nawet do roku,poprzednią miałam 4 lata temu.Znów wróciły zasłabnięcia i bardzo się boję... Boję się ,że nie doczekam zabiegu jak odstawie lek po którym mam jeszcze większą depresję!