Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pół roku cierpię na nerwice serca. W trakcie każdego ataku myślę o zawale, że to się może stać. Mam 18 lat, miałem robionych dużo badań, ekg, pobieraną krew, holter, echo. Echo wykryło mi dwupłatkową zastawkę aortalną z niedomykalnością II/III stopnia. Reszta jest w porządku. Lekarze mówią mi, że zawał mi nie grozi, bo jestem szczupły, młody, zdrowy, ale zawsze jak coś mi się dzieje, to myślę o zawale. Ostatnio zaciekawiło mnie czy zawał jest tylko możliwy kiedy ma się miażdżyce lub chorobę wieńcową, czy na przykład stres może wywołać nagły zawał, nawet jeśli ktoś jest zdrowy? Czy też przy nerwicy zwiększam sobie ryzyko na zawał?

Witam Kamyka, Wada aortalna wymaga kontrolowania echa serca w określonych przedziałach czasowych zaleconych przez lekarza. Proponuję nie zawracać sobie głowy zawałem serca, tylko starać się dobrze uczyć, jeżeli jest Pan jeszcze w szkole. Prawdopodobnie z powodu uszkodzenia aorty, nie będzie Pan mógł w przyszłości wykonywać ciężkich prac fizycznych. Dlatego warto się dobrze się uczyć, żeby mógł Pan zdobyć zawód odpowiadający Pana stanowi zdrowia. Oczywiście lepiej nie zaczynać palić papierosów i dużo się ruszać - dużo chodzić na piechotę. Warto też kontrolować ilość tłuszczów zwierzęcych i słodyczy w diecie.