Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Asynchronia skurczu przegrody

Gość Mela91

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mela91

Czy ktoś wie co oznacza asynchronia skurczu przegrody? Założyłam wątek i bardzo proszę kogoś o wyjaśnienie :) Na temat serca i doświadczeń z nim mogłabym się wypowiedzieć znacznie dłużej ale może założenie krótkiego wątku będzie bardziej zachęcające do pomocy.

Witam Melę91, Nie ma pewności, czy problem asynchronii skurczu przegrody (prawdopodobnie chodzi o przegrodę międzykomorową) interesuje Panią ogólnie, czy bezpośrednio osobiście Pani dotyczy? Sprawa jest ważna dla chorych z niewydolnością serca, u których leczenie farmakologiczne nie wystarcza. Zauważono, że zaburzenia mechaniczne skurczu przegrody międzykomorowej mają związek z zaburzeniami przewodzenia pobudzeń elektrycznych wewnątrzsercowcyh, np w bloku lewej odnogi pęczka Hisa. Obecnie w niewydolności serca z asynchronią skurczu przegrody międzykomorowej stosuje się wszczepianie urządzeń resynchronizujących - stymulatorów (CRT-P) i kardiowerterów-defibrylatorów (CRT-D). Poprawia to rokowanie i zmniejsza dolegliwości u pacjentów z zaawansowaną niewydolnością serca. Asynchronię skurczu przegrody międzykomorowej można wykryć metodą echokardiografii.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Problem dotyczy mnie osobiście, a że interesują mnie takie tematy to próbuję zaspokoić swoje ciekawość. Jestem szczupłą kobietą i mam 23 lata. Ten problem został właśnie u mnie wykryty przy badaniu ECHO. Leczę się na tachykardię. Miałam robione Holtera obecnie biorę propranolol 2 razy dziennie 10 mg. Poza niewielką asynchronią skurczu przegrody (nie jest napisane jakiej) wykryto śladową falę zwrotną w zastawce mitralnej. Moje EF wynosi ok. 57%. Zmniejszyło się o ok. 10% przez ostatnie 5 lat. Dokuczają mi czasami duszności, bóle w klatce chociaż od momentu przyjmowania propranololu są mniej dokuczliwe. Zdarza mi się zasłabnąć podczas dłuższego nieruchomego stania (bez całkowitej utraty przytomności). Czy taka asynchronia może się pogłębiać z wiekiem tak jak np. niedomykalność zastawki? Bo w jej przypadku słyszałam że jest takie prawdopodobieństwo.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli stwierdzono śladową falę zwrotną w zastawce mitralnej to może to oznaczać również wypadanie płatka? Nie jest nic napisane na opisie echo.. Jednak ja dłużej postoję nieruchomo to często zdarza się że prawie mdleję.. Czytałam Wasze posty i dowiedziałam się że wypadanie płatka może to powodować, a może to sama fala zwrotna?