Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i powiększone węzły chłonne przy astmie

Gość Moniczkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Moniczkaa

Witam, chciałam prosić o analizę moich badań morfologii. HGB = 14,3% PDW #NEUT% = 41,8% PDW #MONO% = 9,7% Oprócz tych co wymieniłam wszystkie mam dobre. Mam ciągłe duszności, bóle w całym układzie pokarmowym (badania na pasożyty są ujemne), powiększone węzły chłonne od kilku miesięcy (bolą a bardziej pieką, lekko stwardniałe i się ruszają, czuję jak pulsują). Mam jeszcze astmę jakby co. Ostatnio brałam plastry Evra (antykoncepcyjne, odstawiłam) i Izotek na trądzik (odstawiłam z tydzień temu). Boję się że mam jakiś nowotwór :( Przepraszam jeśli zły dział. Proszę o pomoc.

A dlaczego do lekarza się z tym nie zwrócisz?Nie panikuj z tym rakiem, bo węzły mogą być powiększone po przebytej infekcji.A na trądzik [to s[prawdzone naa kilku małolatch] pomaga -Pomada ojca Grzegorza-to coś ziołowego jak mydło w płynie,zmywa się tym przez trzy minuty codziennie skórę zajętą trądzikiem..Pomaga też na alergie kontaktowe. Pamiętaj,że aby zdrowym być- jak najmniej leków.Tylko te konieczne.A w leczeniu astmy stosuje się sterydy wziewne, które nie sa obojętne dla wątroby.Ten izotek też.Do tego antykoncepcja.Wszystko szkodliwe.Zbadaj transaminazy, bilirubinę,kreatyninę.To ten lekarz w trakcie leczenia izotekiem powinien ci zlecić i spytać jakie inne leki bierzesz, bo wszystkie szkodzą wątrobie i nie tylko.

Gość pindiridna

Czy dobrze napisałaś jednostki przy wynikach ? Musisz napisac więcej ,gdzie te węzły są ,czy lekarz je oglądał ?Warto zrobić usg węzłów wtedy widać jaki mają charakter .Czytałaś ulotkę Izotecu ?Ma mnóstwo skutków ubocznych może węzły są tego następstwem Jeśli masz astmę to duszności są normą ,czy leczysz ją ?Powiększone węzły nie są od razu objawem nowotworu ,szczególnie jeśli są powiększone symetrycznie ,i nie tworzą pakietów czyli całych skupisk nieruchomych zbitych węzłów ,Przyczyn może być dziesiątki ,czasem prozaiczne .Morfologia z niewielkimi odchyleniami rzędu 1 jednostki też o niczym nie świadczy .Jeśli lekarz nie widział węzłów to idz ,niech zleci usg ,po co się martwić i denerwować .

Gość Moniczkaa

Węzły są pojedyncze i się ruszają. Na astmę leczę się od dziecka. Jeżeli chodzi o Izotek mój problem był tak wielki ,że nic mi nie pomagało dodatkowo przy jego braniu miałam robione badania co 2 miesiące.

Gość pindirinda

A to ok bo symbol ten w medycynie ma jeszcze jedno znaczenie . Jeśli chodzi o lek na trądzik to wymogiem jest powtarzanie wyników w czasie jego brania .Niestety czasem trzeba brac jeśli nic nie daje rezultatów .Jeśli chodzi o węzły to dalej sądze że powinien zobaczyć je lekarz i już przy badaniu palpacyjnym dużo może o nich powiedzieć .Węzeł powyżej 1 cm uważa się za powiększony i diagnozuje .Zależy jeszcze w jakiej okolicy on się znajduje bo jeli np.podżuchwowy może świadczyć o kłopotach z zębami ,gardłem itd. .jeśli są ruchome i nie tworzą pakietów to bardzo mało prawdopodobne żeby były grożne .Jest też wiele chorób nienowotworowych w których węzły są powiększone i to znacznie .Czasem po jakiejś infekcji w danym obszarze ciała powiększone węzły nie znikają tylko już zostają i włóknieją ,sama posiadam kilka takich i żyję ,ale sprawdziłam gady na usg .Astmę można mieć 100 lat i mieć przy tym duszności .Dusznosci mogą mieć tez podłoze psychiczne i inne ,też nie musi to być od razu nowotwór :)Idz spokojnie do lekarza ,on rozwieje twoje wątpliwości