Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból rąk, wychodzenie żył i czucie gorąca w dłoniach

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie mam nerwice, nie stwierdzoną przez lekarza, lecz przeze mnie. Objaw mam tyle, ze nie da się ich zliczyć. Czytałem bardzo wiele na ten temat i wszystkie moje objawy są opisane z wyjątkiem nieprzyjemności w rękach. Od jakiegoś czasu często wychodzą mi żyły na rękach (nigdy wcześniej tego nie miałem, nawet przy wysiłku) i dłonie często robią się czerwone lub sine i jest mi w nie gorąco. Czasami też bolą mnie ręce. Na lewej ręce prawie zawsze wszystko z tego co wymieniłem jest bardziej widoczne. Pytałem lekarzy o to i wszyscy powiedzieli mi, że to jest całkiem normalne, a te czerwone ręce i sine ręce to pewnie od tego, ze trzymałem w zimnie. Ogólnie miałem robione echo serca, ekg dużo razy, pobieraną krew, holter. Wszystko jest w porządku z wyjątkiem echa. Wykryto mi niedomykalność zastawki aortalnej II stopnia, ale sądzę, że to nie ma wpływu na moje ręce. Co to może być?

Witam Kamyka, Nie wiadomo, czy bledną Panu ręce na zimnie i potem czerwienieją w ciepłej temperaturze? Jeżeli tak to być może dochodzi do skurczu naczyń pod wpływem zimna. Niedomykalność aortalna powoduje, że jest duża różnica pomiędzy ciśnieniem tętniczym skurczowym i rozkurczowym. Wtedy tętnice wyrażnie tętnią, Być może widoczne są tętnice, a nie żyły na rękach? W takiej sytuacji może mieć to związek z niedomykalnością aortalną. Proponuje porozumiewać się ze swoim kardiologiem. Należy ustalić, czy niedomykalność aortalna wymaga leczenia? Jeżeli otrzymuje Pan leki, to niektóre z nich mogą dawać zaczerwienienie skóry - zazwyczaj na twarzy i nogach, ale być może również na rękach. Trzeba też ustalić z kardiologiem, czy wada zastawki aortalnej nie wymaga leczenia chirurgicznego. Kardiolog powie, jak często należy powtarzać echo serca, żeby się zorientować, czy uszkodzenie aorty nie postępuje zbyt szybko?