Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki cholesterol całkowity i trójglicerydy

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej twierdzę ,ze cholesterol całkowity nie jest az tak ważny jezeli jest do 300 , ważny jest stosunek HLD do LDL . Podnoszenie HLD dietą a cynarex go obniża , jaki to ma sens ? Aby byc długo zdrowym i sprawnym to nie tylko cholesterol jest za to odpowiedzialny tylko wiele jeszcze innych czynnikow j . To jest proces prawie na całe zycie a nie jakiś tam * wyskok * , o zdrowie trzeba dbac całe zycie. Organizm potrzebuje nie tylko kwasow omega-3 , sa jeszcze inne jak omega-6 , ktore sie powinno brac w odpowiednich proporcjach . Najlepsze dla zdrowia ma olej lniany i rzepakowy.

Popieram poprzedników, walczę z cholesterolem już kilka lat. Musiałam zmienić nawyki zywieniowe, ograniczyć palenie i zadbać o relaks. Po tym cholesterol nieco się unormował, ale nadal nie jest tak jak być powinno. Wiem z doświadczenia, że same kwasy itd. nie pomagają. Lekarz przepisał mi jakieś pigułki, ale nie chcę przyjmować aż takich silnych leków, bo one ograniczają możliwości organizmu. Znacie może coś o naturalnym składzie? dzięki!

Witam! Jestem przerazona mam CHOLESTEROLU CALKOWITY 283,4 CHOLESTEROL HDL 43,1 CHOLESTEROL LDL 202,3 TROJGLICERYDY 424,6 Odstawilam leki na cholesterol (atoris 20mg),bo tak strasznie bolaly mnie plecy,kark i cierpialam na bezsennosc( spalam 1-2h na dobe) co ja moge zrobic i co mi grozi jak nie bede brala lekow mam 156 cm ,waze 73kg i mam 56lat !.cierpie na nadcisnienie tetnicze)

Witaj KRYSTYNA56 Ja odstawiłam leki na cholesterol pół roku temu.Gdybym tego nie zrobiła ,siedziałabym już tylko w domu.Wysiadły mi nogi,ból był potworny najgorszy w stopach.Przewracałam się na spacerach z psem,wystarczyło małe potknięcie. Najgorsze było to,że nie miałam siły w rękach ,żeby się po tym podnieść. Teraz jest dobrze,proponowano mi inne chemiczne leki ale na razie nie biorę nic. Pilnuję diety,nie jem tłusto .Jestem po zawale,by-pasach,wymianie zastawki,wszczepieniu defibrylatora.Serce mam w kiepskim stanie ale czuję się o niebo lepiej niż pół roku temu. Od czasu do czasu biorę sobie łyżkę zmielonego ostropestu ,prawdopodobnie pomaga na wątrobę. Pozdrawiam

Krystyna56 ...teraz moj nick krykul56 Dziekuje Sercowa za odpowiedz...mam ,a raczej mialam jak bralam leki obnizajace cholesterol straszne bole miesni,kosci,stawow i klopote ze snem.Chce sie leczyc,ale strasznie na mnie dzialaja leki syntetyczne.......co ja moge zrobic zeby obnizyc ten cholesterol....mialabym ochote troche jeszcze pozyc w zdrowiu! Pozdrawiam i prosze o rade :)

Witam KOKODER ! Na początek przetłumacz sobie z angielskiego skróty LDL, HDL i napisz mi gdzie tam jest mowa o cholesterolu. Proszę o podanie, na podstawie jakich badań została ustalona norma cholesterolu. Zrób sobie badanie Homocysteiny, bo to jest istotny wskaźnik zdrowia. Straszy się nas wysokim cholesterolem i zbija go sztucznie lekami, które mają obniżyć cholesterol, ale nie zwalczyć przyczyny jego wzrostu, bo masz być leczony, ale nie wyleczony. Jeżeli masz jakieś konkretne pytania to pytaj. Pozdrawiam.

Witam! Tak się włączyłem... Dzieki Ci, Jan59 za bardzo mądry wpis!! Lobby Cholesterolowe zbija kasę!! - każe mierzyć chlesterol i kto ma powyżej 200 to go ładować zabójczą chemią!! (polecam opracowania bawarskich chirurgów naczyniowych pod kierownictwem prof.Waltera Hartenbacha z lat 1990... Przez cała historię medycyny do 1970 roku idealną wartością Cholestrolu całkowitego była wartość 250 (!!) a stanem podwyższonym pow.300 .. patologia zaczynała sie bodajże od 360!! Musicie jedno wiedziec: poziom cholesterolu (bez ingerencji lekowej!) to uroda organizmu!! dla każdego inna!! Jesli mi nie wierzycie to zbyjcie mnie milczeniem: Wczoraj zrobilem wyniki i jestem b.zadowolony!! Cholesterol calkowity: 287 (calkowity nie mowi nic!!) HDL: 71 (idealny wynik!!) LDL:199 HDL/LDL = 36% więc teoretycznie poza zawalem czy udarem :-)) (tego nie wiem co mi pisane bo od 20 lat mam cisnienie 140/100 i niczym go nie zbijam..) Trojglicerydy: 103 (norma podobno od 50 do 150) od 15 lat biegam: ostatnie 4 lata ok.600km rocznie, poprzednie 11 lat okolo 1000km rocznie (w dawkach 10 lub 5 km dziennie przez lato, jesien, zime wiosne..)... A tetno spoczynkowe mam.. 55 .. jak przystalo na biegacza...:-) Wiem, nie bede żył wiecznie.. obecnie mam 48 lat i czuje ze sie starzeje, umieram powoli: porownuje w pamieci swa wydolnosc biegacza z wieku 42 (mialem wtedy chyba maxa) do dzis 48 i widzę ze schodze w dol.. ale co Wam chce poradzic..: Ludzie, poprostu żyjcie... we wszystkim miejcei umiar... w jedzeniu, piciu, w mysleniu o zyciu (choc zycie trzeba brac serio), w sporcie (jesli ktos jest fanem sportu to polecam gorąco..!!). Pozdrawiam boxes :-) P.S. jesli juz tak bardzo dręczy Was ten HDL, LDL i ten mój wysoki dobry (??:-) HDL to zdradzę Wam tajemnice.. spożywam od około półroku dziennie ok. 5g witaminy C (czasem i wiecej gdy czuje ze moge byc przeziebiony - nie bylem od roku mimo biegania w deszczu i mrozie..) Pozdr. P.S2. Czekam na odzew: może coś źle robie.. jestem otwarty na dyskusje..

Gość Dawido

Witam, ze swojej strony na obniżenie cholesterolu polecam miąższ aloe vera, czyli liść aloesu obrany ze skóry. Regularne picie miąższu Aloe Vera Gely: zmniejsza poziom złego LDL cholesterolu zwiększa stosunek dobrego HDL cholesterolu do całkowitego poziomu cholesterolu we krwi zmniejsza poziom fosfolipidów odkryte w aloesie związki z grupy lektyn mają wybitne działanie antyzakrzepowe. piję regularnie i poprawa dobrego cholesterolu o 25% aloesforever365@gmail.com w razie pytań. Pozdrawiam

No ja brałam tabletki, stosowałam diete, więcej ruchu...i brałam gold omega 3. i udało sie zbic za wysoki cholesterol...ale nigdy bym nie przypuszczała ze w wieku 30 lat będę mieć serio wysoki cholesterol, a nie jestem osobą otyłą...ale teraz już za mną, ale omega łykam dalej ...no i uwazam co jem!

po co dieta. Wystarczy odstawić ZUPEŁNIE słodycze i napoje słodzone i brać specjalną witaminę C Molecul z przedłużonym uwalnianiem powyżej 10 godzin - rano i wieczorem żeby wątroba nie produkowała cholesterolu do zwalczania stanów zapalnych. Można sie jeszcze wspomóc jakąś dobrą Witaminą D3 + K najlepiej ze sklepu dla kulturystów absolutnie odradzam ten chłam z apteki i po miesiącu zobaczysz powinno dać rezultaty. Resztę jeść normalnie.