Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższony puls i bardzo złe samopoczucie dzień po bieganiu

Gość Ania890

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ania890

Witam! Z bieganiem nigdy nie miałam łatwo(nawet za czasów szkolnych na lekcjavh wfu) a ostatni raz biegałam ponad rok temu - mało i niechętnie. Jednak mimo wszystko chciałam jeszcze spróbować. Przedwczoraj była piękna pogoda a ja potrzebiwałam kilku drobiazgów, więc pomyślałam że przebiegnę się do sklepu. Tak też zrobiłam, pobiegłam będąc na czczo. Po powrocie zjadłam śniadanie(miska płatków z mlekiem) odpoczęłam ok 3 godziny i przebiegłam jeszcze raz, tym razem, z chłopakiem podobną lecz krótszą trasę. Po całym tym wysiłku czułam się świetnie..do następnego poranka. Kiedy wstałam rano bolała mnie głowa, czułam się rozbita, mocno osłabiona, miałam mdłości i podwyższony puls(95-97 a ciśnienie poniżej normy). Po śniadaniu i tabletce przeciwbólowej trochę się poprawiło ale nie wiele. Dzisiaj jest lepiej ale dalej czuję się pijana/rozbita i trochę słaba. Co się ze mną dzieje? Przeforsowałam się(odkegłość którą przebiegłam, z małymi przerwami, wynosi ok 5km) czy może bieganie mi nie służy?

Gość srebrny

Witaj. Biegam od trzech lat amatorsko,dla zdrowia. Zaczynałem od zera. Dziś spokojnie przebiegam 6km. Rozumiesz? Trzy lata biegania co drugi dzień. Początkowo biegałem interwałowo (3 min.biegu/2 min.marszu) i powiem Ci,że mózg miałem poobijany,bolało mnie wszystko,łącznie z nerkami. We wszystkim trzeba umiaru. Nie podajesz wieku,wagi, pulsu podczas wyczynu:),prędkości. Masz prawo czuć się,jak byś wpadła pod samochód.

Srebrny dobrze gada: na początku nie można biegac non stop, tylko np, minuta bieg, minuta marsz, na zmianę. Organizm musi się przyzwyczaić POWOLI do wysiłku az w końcu dojdzie sie do biegania bez przerwy.Napij się na czczo wody z miodem, łyknij przez kilka dni magneB6. I dbaj o to , by pić odpowiednią ilość płynów.