Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pindirinda

Jak przygotowałeś się do badania ?O ,której ostatni posiłek i co ,o której krew była pobrana ?.Przede wszystkim zmiana diety .Ryby ,Benecol ,Cynarex ,zero tłuszczów zwierzęcych .i zrób glukozę na czczo i po jedzeniu 2 godziny ,może jakaś babcia albo wujek na glukometr to pożycz .

Gość pindirinda

Nie przesadzaj ,mój mąż ma 700 i żyje :)Po 2 tygodniach diety spadło mu na 200 ale teraz znowu podjada tłusto i ma 500 ,więc już dostał tableteczki niestety .Dieta ,dieta i jeszcze raz dieta ,kurczak bez skóry ,ryby ,warzywka ..i tak w kółko .Zero piwa ,słodyczy ,tłustego .

Mój mąż 35 lat za pierwszym razem miał 3500 trojglicerydow- w przychodni pobił rekord, cholesterol całkowity też miał wysoki ponad 500, hdl 44 a w miejscu ldl była gwiazdka i adnotacja że nie dało rady ustalic ( najprawdopodobniej miano było takie wysokie.) Po miesiącu diety ( benecol, dużo warzyw) trójglicerydy spadły do 500 , cholesterol całkowity 380, dobry się zwiekszył a złego nadal nie byli w stanie odczytać. Dostał lek Liphantyl 267 i po 3 miesiącach trojglicerydy ma 87 , cholesterol całkowity 280, zły po raz pierwszy oznaczyli- ale nie pamiętam wyniku, a dobry znow w górę. Maż zawsze był wysportowany ( wcześniej dobre wyniki w biegach na średnie dystanse)- od kilku lat 3-4 razy w tygodniu cwiczy ale sporty siłowe ( siłownia); nie ma nadwagi ale duże mięśnie; nie jemy tłusto, ale mąz uwielbia słodycze- tabliczka czekolady to dla niego przekąska no i brał odżywki białkowe- ale po pierwszym wyniku przestał, jest obciażony genetycznie jego ojciec jest po bajpasach. Pozdrawiam

Pindirinda - masz racje, dieta to niestety już moja przyszłość. 34 lata jedzenia (i picia) na co ma sie ochotę dobiegł niestety końca ;-) Joasik - ja tez od roku regulanie biegam 3 razy w tygodniu i zastanawiam sie jakie miałbym wyniki gdybym tego nie robił. Ale mysle ze tak jak Twój mąż moje wyniki maja podloże genetyczne bo moja mama ma od zawsze wysoki chol.