Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak efektów w leczeniu nadciśnienia

Gość srebrny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu leczę się na nadciśnienie. Biorę loristę 50 raz dziennie. Ciśnienie waha się po niej w granicy 140-120/85-75. W sumie nie zauważyłem,drastycznej różnicy po lektu. Od tygodnia wprowadziłem do leczenia potas,magnez z D6. Zaprzestałem spożywania kawy, soli, cukru. Ciśnienie nadal nie spada. Dużo biegam i kilka godzin po wysiłku ciśnienie jest wzorcowe. Jednak później wraca do *swej normy*. Mam następujące pytanie - po jakim czasie można zauważyć pozytywy związane z odstawieniem używek? Trochę się zniechęciłem nie widząc efektu.

Witam Srebrnego, Potas sam z siebie nie wpływa na ciśnienie tętnicze, jest tylko lekiem towarzyszącym do leku odwadniającego, który obniża ciśnienie. Prawdopodobnie do Loristy został dołączony diuretyk (lek odwadniający, po którym się oddaje więcej moczu) i do diuretyku dodano Potas. Jeżeli nie bierze Pan diuretyku, to stosowanie Loristy z potasem może być niekorzystne, a nawet ryzykowne, ponieważ może spowodować nadmierny wzrost stężenia potasu w surowicy krwi. Magnez jest prawdopodobnie połączony z witaminą B6, a nie D6. Magnez również nie wpływa na ciśnienie, ale wyrównuje poziom magnezu we krwi, jeżeli stosuje Pan lek odwadniający. Umiarkowany wysiłek fizyczny normalizuje wartości ciśnienia tętniczego, dlatego nie warto z niego rezygnować. Być może należy dodać jeszcze inny lek obniżający ciśnienie. O tym jednak może zadecydować Pana lekarz, który bierze odpowiedzialność za stan Pana zdrowia.

Witam serdecznie. Lekarz zalecił Loristę i na tym koniec. Postanowiłem *trochę pomóc* i dodałem potas,magnez , oczywiście z B6,jak słusznie Pan zauważył. Rozumiem,że stosowanie potasu jest błędem. Nie stosuję leków moczopędnych. Przyjmuję dużo płynów. Z biegania naturalnie nie zrezygnuję. Naczytałem się,że potas potrafi obniżyć ciśnienie,stąd pomysł. Rozumiem,że rezygnacja z używek również nie wiele pomoże?