Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Aktywność po ablacji

Gość nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informacje jak wracaliście do normalnych swoich zajęć po ablacji? Czy jest jakiś schemat, którego należy przestrzegać w okresie rekowalescencji? Po jakim czasie możliwy jest spacer, praca zawodowa (fizyczna, umysłowa), rekreacja sportowa . Ile czasu byliście na zwolnieniu lekarskim? Jak wygląda opieka kardiologiczna po ablacji ? czy są jakieś wizyty kontrolne?
Jestem po ablacji prawie cztery miesiące, każą się oszczedzac do miesiąca po zabiegu, znaczy nie dzwigac, nie szalec, nie łazic zbyt długo a potem powoli mozna zapomniec o chorym sercu, pod warunkiem, że ablacja się udała. W moim przypadku śmiem twierdzic - udała się:) Na zwolnieniu byłam miesiąc, po miesiącu była wizyta kontrolna z wynikami badań EKG i Holtera. Usłyszałam, że wyniki są dobre i następna wizyta kontrolna za rok o ile nic nie będzie się działo. Mam pojedyńcze skurcze dodatkowe, po zabiegu były dosyc często, teraz jest ich coraz mniej. Pracuję czasem na nocach ... więc jest to wysiłek dla serca, od zabiegu miałam już dwa takie tygodnie pracy na noc, nie jest źle:) Lekarka na kontrolnej wizycie wręcz namawiała mnie do jakiegoś wysiłku, oczywiście w miarę możliwości. Ogólnie rzecz biorąc po miesiącu od zabiegu powoli wróciłam do normalnego życia, było też kilka imprez z piwkiem .... nic się nie działo;) Tak, że mnie się udało:) Pozdrawiam i jakby co to pytaj :)
witam, jestem po nieudanej ablacji (rozczarowana jestem bo mnie przekonywano ze sie uda i na 2 lata starczy), odpoczywalam 5 dni i poszlam do pracy - umysłowej, chodze normalnie na zakupy, na spacery, nie dzwigam ciezkich rzeczy. zle mi z tym ze sie nie udala (psychicznie). nie dostalam zadnych wytycznych co do tego co moge robić a czego nie po zabiegu i jak dlugo. za miesiac do kontroli.
Witam.Ja miałam ablacje 9 grudnia.Miesiąc byłam na zwolnieniu,i wróciłam do normalnej pracy.Po miesiącu byłam u kardiologa,zrobili mi EKG i na tym koniec.Także opieka lekarska żadna.A ja się czuję chyba dobrze.od 3 tygodni uprawiam sport.Szybko sie męczę,ale może jeszcze trzeba czasu.Pozdrawiam.