Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno i powiększone węzły chłonne

Gość Gosiek90

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć od kilku miesięcy mam problem z zbyt wysokim plusem praktycznie codziennie 80 do 100 czasami wieksze ciśnienie normalne mam 24 lata i jestem dość drobna kobieta 40 -41 kg i 153 cm wzrostu byłam u lekarza ogólnego powiedział ze z ekg wyszło ze niby serce mam zdrowe ale mimo wszystko dostałam skierowanie do kardiologa a wizytę mam dopiero w lipcu trochę mnie to meczy bo nie mogę normalnie funkcjonować nie boli mnie klatka piersiowa ogólnie to nie stresuje się nie pije kawy ale pale papierosy nadodatek mam problem od stycznia tamtego roku z węzłami szyjnymi które się powiększają i zmniejszają niby tak ma być bo są zwiodczale jeżeli chodzi o tarczyce to niby wszystko ok i mam pytanie czy to wysokie tętno może mieć coś wspólnego z węzłami? Jak na razie nic z tym nie mogę zrobić bo siedzę za granicą ale jak wrócę do pl to znowu zrobię kontrolne badania pozdrawiam

Witam Gosiekę, Przyspieszone tętno w spoczynku może być związane ze stanami podgorączkowymi lub gorączką, co może mieć związek z powiększonymi węzłami chłonnymi szyjnymi - jeżeli rzeczywiście chodzi o powiększone węzły chłonne szyjne? Dlatego warto mierzyć temperaturę ciała i warto upewnić się,czy jest ona prawidłowa? Nie wiadomo, czy były badane hormony tarczycy, szczególnie TSH? Nadczynność tarczycy (TSH jest wtedy poniżej normy) może powodować przyspieszone tętno w spoczynku.

Miałam robione THS w marcu zeszłego roku wyszło że niby w normie do tego miałam usg i lekarz mówił ze jest wszystko w porządku ale jak pojadę do Polski to zrobię kolejny raz badania jeżeli chodzi o gorączkę czy tam stan ppdgoraczkowy to nie sprawdzałam tylko ze to w sumie jest czasami tak ze z węzłami chlonnymi jest ok a tętno mam przyspieszone dodam jeszcze ze zauważyłam że jak mam wysokie tętno to mam niskie ciśnienie np 96/69 a tętno 92 szczerze mówiąc to nie wiem co mam robić bo jak nie serce to wezły :(