Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wpływ pulsometru z pomiarem sondy napiersiowej na ICD

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, szczęśliwy posiadacz ICD od lutego 2014 :) 53 lata. chodzę sobie na rehabilitację kardio, Anin. Wczoraj rozdano pulsometry z pomiarem z sondy napiersiowej, odbiornik na ręku. standard. Dzisiaj Pani Dr pozbawiła mnie pulsometru ze względu na wpływ transmisji sonda-odbiornik pulsometru na ICD. W papierach znalazła jakąś wzmiankę o rozrusznikach itd. Mały szok przeżyłem. Planowałem używanie tekiego pulsometru przy powrocie do życia. Jak to jest naprawdę ? Wiem że to pytanie do producenta ICD , do nich też napiszę Używacie takich pulsometrów ? i z jakimi efektami. wg mnie to kunktatorstwo działów prawnych producenta lub/i jakaś zaszłość z głębokiej przeszłości. pzdr MW

Witam MichalRobertICD, Wydaje się, że nie warto robić problemów z prostych spraw. Jeżeli jest wzmianka, że tego rodzaju urządzenie nie współpracuje dobrze ze wszczepialnym kardiowerterem-defibrylatorem (ICD) i może zakłócić jego funkcjonowanie, to znaczy, że lepiej tego rodzaju urządzenia nie używać. Można żyć bez pulsometru i kontynuować rehabilitację w bardziej tradycyjny sposób. Nie jest to urządzenie niezbędne do stosowania zalecanych ćwiczeń.