Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia u nastolatki

Gość 29073

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio przypadkowo znalazłam się u lekarza, podczas osłuchiwania zlecił mi ekg, z ekg wyszło że mam zaburzenia rytmu serca. Skierował mnie na badania krwi. Od tamtej pory regularnie mierze ciśnienie, które mam raczej w normie. Niemal za każdym pomiarem wychodzi mi arytmia, a tętno skacze jak oszalałe. W południe miałam 116/min, natomiast pod wieczór mam 69/min. Oczywiście udam się do lekarza na badania krwi, jednak chciałabym wiedzieć czy jest się czym martwić, czy może w moim wieku (17 lat) takie coś bywa normalne? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Niegroźne zaburzenia w postaci pojedyńczych skurczy komorowych lub nadkomorowych ma większość ludzi na świecie. Nie martw się na zapas. Ciśnieniomierze są niekiedy zbyt czułe i każde poruszenie ręką może zakłamać odczyt. Na pewno warto zrobić Holter EKG, czyli 24 godzinne monitorowanie pracy serca.Jestem pewna, że wszystko będzie ok! Najważniejszy jest spokój. Stres może powodować różnego rodzaju pajacowanie serca.

Dziękuje. Muszę przyznać, że się trochę uspokoiłam czytając tą odpowiedź. Gdy odbiore wyniki krwi, zobacze gdzie dalej skieruje mnie mój lekarz rodzinny, A przede wszystkim postaram się odłożyc na bok ciśnieniomierz, bo jest to tylko źródło niepotrzebnego stresu. Gorąco dziękuje! :)