Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dawkowanie Doxycycliny

Gość Etrof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie, Mam brać doxycycline 100 mg b.i.d. for four to six weeks - czyli prosze poprawić mnie jeśli źle rozumiem - doksycykline 100mg dwa razy dziennie przez okres od 4 do 6 tygodni. Na polskim rynku znalazłem - Unidox Solutab - tylko, że tutaj jest *1 tabletka zawiera doksycykline JEDNOWODNA w ilosci odpowiadajacej 100mg doksycykliny oraz substancje pomocnicze* Co znaczy JEDNOWODNA ? Czy może poszukać innego leku z doksycykliną bez nazwy jednowodna?

Gość primadonna

Bo tak się nazywa ta substancja- Każda kapsułka zawiera 104,1 mg doksycykliny jednowodzianu (Doxycyclini monohydrate), co odpowiada 100 mg doksycykliny. Jednowodzian to forma leku -postać .I każdy preparat z doksycykliną jest jednowodzianem .pamiętaj żeby dokładnie popić duża ilością wody .Bo może przylepić się w przełyku i spowodować owrzodzenia

Mam pytanie biorę aktualnie Unidox (doxycyklina jednowodna) ale posiadam tez zwykłą Doxycykline TZF, która jest w postaci hyklanu...moje pytanie czy mogę brać te dwa preparaty jednocześnie...ponieważ obawiam się że dawka 2x1 jest za mała i chciałbym wprowadzić 3cią w ciągu dnia ale nie wystarczy mi Unidoxu więc pomyślałem, że będę uzupełniająco brał Doxycyklinę TZF. Proszę o info

Gość pindirinda

Nie ,nie jestem lekarzem .Nie pytasz również o dobową dawkę .Pytasz o dodatkową dawkę nie zleconą przez lekarza .Jak wiadomo samemu nie można zlecac sobie dawek leków .Jeśli jednak uważasz ze powinieneś najpierw wybierz Unidox a potem Doxy ,chociaż oba te preparaty to to samo .Na swoją odpowiedzialność oczywiście .Nawet lekarz nie odpisze ci ze możesz brać 300 na dzień .Bo przez net się nie leczy. możesz iść do lekarza który zlecił i powiedzieć że wg .ciebie dawka jest za słaba bo nie odczuwasz poprawy .Przecież ciebie nie zje . Napiszę receptę skoryguję dawkę i gra muzyka

Jestem po wizycie u lekarza i to właśnie lekarz zalecił mi taką dawkę...więc proszę nie wysuwać pochopnych opinii że ktoś leczy się przez internet. Skoro nie jesteś osoba medyczną proszę zachować powściągliwość i nie wypowiadać się ot tak po prostu jak ciocia tudież wujek dobra rada. Jestem świadomy że na forach tego typu jest mnóstwo nieodpowiedzialnych ludzi szukających pomocy gdziekolwiek, ja w przeciwieństwie do tych właśnie jestem osobą baaardzo świadomą, a z próbami niewłaściwego leczenia niejednokrotnie się zetknąłem...stad też moja wizyta na forum medycznym...więc dziękuję za sugestie i poświęcony czas na napisanie rzeczy dla mnie oczywistych.

Gość pindirinda

Na następny raz przeczytaj ze zrozumieniem ,napisałam ze nikt nie napisze ci w necie żebyś sam wziął dodatkową dawkę ,skoro lekarz przepisał 200 na dobę-bo tak zrozumiałam że masz 200 na dobę a chcesz wziąć 300 bo uważasz że jest za słabe działanie leku .Jeśli jest inaczej to widocznie żle zrozumiałam Nigdzie nie napisałam ze leczysz się przez net .Jeśli chcesz fachowej informacji ,od lekarza zajrzyj na forum prowadzone przez lekarzy i wystosuj do lekarza zapytanie .Forum to forum i może pisać każdy .Nie jestem lekarzem ale podaję leki ludziom przez lekarzy zlecone bo jestem osobą z medycznym wykształceniem a nie krawcową .

Polecam czytanie ze zrozumieniem Tobie...ponieważ zadałem jasne pytanie odnośnie ewentualnego kolidowania wzięcia jednego preparatu z drugim!!! nie pytałem o dawkowanie! Dziękuje i kończę tę jałową wymianę zdań