Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zasłabnięcie z powodu wzrostu ciśnienia a odwrotny zespół wazowagalny

Zolza

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałam właśnie w portalu artykuł o zespole wazowagalnym. Rozumiem że mechanizmem zasłabnięć jest nie zbyt niskie ciśnienie. Mam w związku z tym pytanie. Czy może się zdarzać że krążenie krwi jest prawidłowe, powrót z dolnych partii w żaden sposób nie utrudniony, co więcej dochodzi do nagłego silnego wzrostu ciśnienia i w tedy właśnie występuje zasłabnięcie? Czy istnieje jakiś nie do końca rozpoznany mechanizm który powoduje silne obkurczenie się naczyń krwionośnych co z jednej strony daje wzrost ciśnienia z drugiej nie pozwala jej dotrzeć do tkanek? A może to zupełnie poznane zjawisko i da się to leczyć odpowiednimi lekami ? Bo właśnie taki mechanizm obserwuję u siebie. Leczę się na nadciśnienie, wprowadzono mi leczenie psychotropowe p/lękowe, średnia ciśnień utrzymuje się +/- 125/75 i nagle bez powodu, nawet we śnie wywala mi 190/110, towarzyszy temu uczucie odrętwienia i spadek napięcia mięśni, duży niepokój, zawroty głowy, czasem uderzający ból w potylicę, oblewające gorąco bladość skóry, dłonie stopy i nos robią się lodowate i sine.. Potem kiedy ciśnienie opada (nie zależnie od wziętego bądź nie leku - nie reaguje na captopril) robi mi się koszmarnie zimno i odbija mi się i pojawia długo utrzymujący piekąco/gniotący ból za mostkiem. Jak sobie z tym radzić, o co poprosić lekarza? Dodam tylko jeszcze że mam wszczepiony stymulator (w zespole chorej zatoki) więc nie dochodzi do całkowitych omdleń, niemniej jednak te skoki są bardzo dokuczliwe i bolesne. Zdarzają się w seriach po kilka/kilkanaście w ciągu dnia przez 3-4 dni , potem ustają na tydzień, dwa..

Witam Zolzę, Opisywane przez Panią dolegliwości raczej nie mają charakteru odruchu wazowagalnego. Miewa Pani wzrosty ciśnienia w nocy. Być może warto brać na noc lek obniżający ciśnienie. Trzeba też ustalić, czy którykolwiek z leków branych wieczorem nie podwyższa ciśnienia? Wszystkie te problemy proszę omówić ze swoim lekarzem, który jest odpowiedzialny za Pani leczenie.

Doktorze, problem w tym że nie mam swojego lekarza, po wszczepieniu stymulatora zostałam zostawiona sama sobie, a skierowanie od internisty *na cito* dało zapis na za 3 miesiące od zabiegu. Od lutego nadal nie miałam okazji rozmawiać z kardiologiem. Jeśli chodzi o skoki ciśnienia zdarzały się już wcześniej i jak się okazało zawsze były związane z zatrzymaniami krążenia (w porownaniu holterów była zbieżność- i dla tego dostałam stymulator) najdłuższe zarejestrowane zatrzymanie po którym akcja serca wróciła sama trwało 26sek. . Skoki zawsze pojawiały się wieczorem więc rzucono teorię o zaburzeniach wydzielania kortyzolu- ale w serii badań zostało to wykluczone. Był pomysł o guzie hromochłonnym ale jakoś nie ma kontynuacji.. Leki które biorę zostały wprowadzone kiedy skoki już się powtarzały od dawna, więc to też nie ma nic wspólnego. Teraz skoki już pojawiają się niezależnie od pory dnia/nocy i mojej aktywności. Ps. na wszczepienie stymulatora trafiłam w sumie z ulicy po utracie przytomności..