Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak długo można mieć migrenę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szczerze mówiąc niepokojące jest dla mnie to, że migrena u mnie trwa już tak długo i nie znam podobnego przypadku. Nie wiem dokładnie od kiedy zaczęły się u mnie bóle głowy, ale sięgam pamięcią że na początku podstawówki na pewno miałam już mocne ataki migreny. Czy to możliwe że mam ją od zawsze? Aktualnie mam 21 lat i trwa nadal.. Fakt, że nigdy nie była leczona, dopiero od tego roku zaczęłam konsultować to z lekarzem bo po prostu utrudnia mi to życie i rozpoczęłam kuracje z *flunarizinum wzf* która mi pomogła. Bóle występują po prostu o wiele rzadziej kiedy zażywam lek - ale występują. Prawdopodobnie mam to po Ojcu któy w dzieciństwie też cierpiał na migrenę jednak jemu ona przeszła już w okolichach 18-tego roku życia, sama od siebie. Może ktoś tutaj ma podobny problem do mnie? Pozdrawiam ;)

Witam Halohalo, Warto się zorientować, czy bóle głowy nie występują po określonych czynnikach zewnętrznych, np. po wypiciu kawy lub mocnej herbaty? Niektórzy miewają bóle głowy po czekoladzie lub kakao. Hałas może być przyczyną bólów głowy. Czynnikiem wywołującym ból głowy bywa mocna głośna muzyka w dyskotece z intensywnymi błyskami świateł. Jeżeli uda się zidentyfikować taki czynnik wywołujący ból głowy, to warto wtedy brać pod uwagę, żeby takich określonych sytuacji lub pokarmów, albo napojów - po prostu unikać.

Ja leczę od 2 mscy.Pramolanem rano tabl 50 mg. i wieczorem. Jestem spokojniejsza może bardziej wyciszona. Bóle jednak mam ok., 2-3 razy w miesiącu (napad kłócia w skroni lewej lub prawej) jeśli towarzyszą mi wymioty to nie mogę wziąć tabletki przeciwmigrenowej tj: FRIMIG 50mg (który trzyma mnie przy życiu, jeśli mam ból bez wymiotów bo mogę go połknąc, działa on na obkurczenie naczyń krwionośnych w mózgu i po ok 2 godz. ból przechodzi!) Stosowałam przeciwbólowe leki typu ibufen itp.- niestety nie DZIAŁAJĄ ONE NA OBKURCZENIE NACZYŃ KRWIONOŚNYCH, KTÓRE powodują u mnie migreny. Frimig kosztuje 6 tabl. 30 zł. w aptece Zico. Najtaniej - sprawdzałam. Dobre są masaże karku, mięśni karku to co jest spięte! MUSI BYĆ ROZLUZNIONE dlatego ten Pramolan stosuje. MIGRENA - to uciążliwe nie dające się wytrzymać kłócie w skroniach od tego się zaczyna - inne to bóle głowy są różnego pochodzenia ale to NIE MIGRENA!. Przy migrenie następuje rozszeżenie naczyń krwionośnych w mózgu, i należy zastosować taki lek , który ma działanie obkurczające , aby ból minął, bo i naczynia będą w normie. Proponuje wizyte u dobrego neurologa i opisanie DOKŁADNE KIEDY te bóle są i jak następują. Ja bóle mam od 14 roku życia, ale dopiero 5 lat temu po nasileniu się ich poszłam do neurologa.