Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powrót do sportu po zawale serca

alosza

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno mialem zawal, wsadzono mi dwa stenty (w dwoch podejsciach, z interwalem w jeden miesiac), teraz jestem na zwolnieniu lekarskim na miesiac. Szukam rehabilitacji albo odpowiednich konsultacji, aby w jakims stopniu wrocic do sportow amatorskich (narty-biegowki oraz rower). Duzo jezdzilem rowerem (12 500 km w ubieglym sezonie), uczestniczylem w roznych maratonach - narciarskich (np. Bieg Piastow 50 km) oraz rowerowych (np. dobowym pod Krakowem). Chcialbym do podobnych wysilkow wrocic - byc moze, bardziej oszczednie, jasna sprawa. Czy moze ktos cos poradzic - ksiazki, centra rehabilitacyjne, treningi rehabilitacyjne i t.d.? Moja wiedza na te tematy jest zerowa.

Dla Lekarza: dzieki za pytania, odpowiem, byc moze, niezbyt profesjonalnie: 1) Wiek - 67. 2) Zawal byl rozlegly, niedlugo po zakonczeniu narciarskiego Biegu Piastow 1 marca, objawy - narastajace sciskanie w klatce piersciowej. W trybie pilnym w szpitalu w Jeleniej Gorze wykonano koronarografie z rozpoznaniem choroby wiencowej 3-naczyniowej i wszczepiono stent PTCA proks GPZ+DES. Pozawalowe uszkodzenie lewej komory LVEF 35%. Stwierdzono rowniez 80% zwezenie PTW w s.1. W zwiazku z ostatnim faktem 3 kwietnia w Warszawie wykonano PCI PTW s.1 ze wszczepieniem stentu DES. Zaplanowano badania kontrolne za 4 tygodnie. 3) Proby wysilkowej jeszcze nie bylo. Wnioski z ostatniego Echa (przed wszczepieniem drugiego stenta): poszerzona jama lewego przedsionka - LAA 23 cm kw. Graniczna grubosc miesnia lewej komory. Odczynkowe zaburzenia kurczliwosci miesnia lewej komory. EF ok. 35%. W koniuszku rejestruja sie echa skrzepliny przysciennej. Bez cech istotnej wady zastawkowej. RVSP ok. 35 mm Hg. Osierdzie bez cech plynu.