Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek w przegrodzie mięsdzyprzedsionkowej pokryty tętniakiem

Gość cone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 18 lat i nie dawno wykryto u mnie asd2 jak się okazało miałam je prawdopodobnie od urodzenia, przyczyną wykrycia asd było u mnie ciągłe zmęczenie, bóle w klatce piersiowej i problemy z oddychaniem( choruje na astmę i alergie więc początkowo myślałam że to może być przyczyną) Pewnego dnia tak źle sie poczułam że musiała zostać wezwana karetka po przywiezieniu do szpitala zrobiono mi serie badań, miałam wysokie ciśnienie, zrobiono mi echo,ekg, miałam Holtery po badaniu echa P.Doktor stwierdziła asd2 pokryty tętniakiem. Tutaj opis: Położenie jam serca prawidłowe.Wielkość jamy prawej komory w górnych wymiarach normy. Grubość i kurczliwość mięśnia lewej komory w normie, SF 43%, EF 74 %. W środkowej części przegrody miedzy-przedsionkowej ubytek wielkości ok. 10-12mm, z przeciekiem L-P o prędkości 1,2m/s, pokryty tętniakiem. Pień płucny szer. 20mm z przepływem przyspieszonym 1,2m/s. IT (+) niskociśnieniowa. Zastawka aorty 2 płatkowa. Łuk aorty szer. 22mm, przypływ w aorcie desc. 1,53m/s Miałam skierowanie na zabieg zamknięcia,wykonano mi tam echokardiografie i zrezygnowano z zabiegu( potwierdzono śladowy przeciek przez wąski kanał otworu owalnego- bez znaczenia hemodynamicznego , w stanie ogólnym dobrym wypisano. No i tu moje pytanie co mam robić dalej? Skoro napisano ze bez znaczenie hemodynamicznego to czy jest potrzeba leczenia tego?