Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niski puls przy wysokim ciśnieniu po wysiłku

Gość DawidBukala

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DawidBukala

Dzień Dobry, Mam pewien problem jak wychodzę po schodach na 4 piętro i od razu usiądę i zmierzę ciśnienie mam tętno 47 a ciśnienie 145/75. Potem następne mierzenia to 134/72 a tętno 62. Biegam od dziecka. Ale 1 stycznia umarła mi mama i mam nerwice i biorę leki serotoninowe. Ale już wcześniej bez leków takie coś miałem. Jak usiadłem po wysiłku mocnym miałem kołatanie serca. Co mam robić co się dzieje ? pozdrawiam...

Witam DawidaBukalę, Proponuję często mierzyć ciśnienie i tętno oraz zapisywać wyniki. Zasadniczo, tętno bezpośrednio po wysiłku przyspiesza się, a następnie po ok. 5 minutach wraca do częstosci rytmu serca przed wysiłkiem. Podobnie ciśnienie tętnicze podczas wysiłku podnosi się i po 5-10 minutach powraca do wartości wyjściowych. W Pana przypadku tętno 47/min bezpośrednio po wysiłku jest niezwykle wolne. Po jakimś czasie (nie podano, po jakim czasie?) nieco się przyspiesza. Sportowcy mają zazwyczaj bardzo wolne tętno, być może właśnie ta sytuacja Pana dotyczy? Proponuję porozumieć się ze swoim lekarzem. Być może, warto będzie zrobić rejestrację holterowską, czyli 24-godzinny zapis EKG metodą Holtera.

Gość DawidBukala

Wyszedłem i miałem 47 uderzeń a po minucie 62 tętno i niższe ciśnienie o 7 skurczowego i 4 rozkurczowego. Czasami mam kołatania i podczas mierzenia ciśnienie po wyjściu właśnie na 4 piętro. Że tętno bije szybko potem zwalnia i tak podczas mierzenia ... ale nie kołatanie tylko przyśpiesza i zwalania.... pozdrawiam.