Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, wyskokie tętno i bóle w klatce piersiowej

Gość kaja0010

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaja0010

Witam. Mam 16 lat. Od pewnego czasu zmagam się z pewnymi dolegliwościami: mam podwyższone tętno (ok.100-120 czasami nawet 150), kołatanie serca, duszności, uderzenia gorąca, bóle w klatce piersiowej. Czasami mam wrażenie, że moje serce bije tak mocno, jakby miało *wyskoczyć*. Miałam robione wyniki (m.in.:TSH, morfologia, OB), prześwietlenie klatki piersiowej oraz holter. Wyniki nie są złe. Badanie holterem wykazało 65 tachykardii, 1 pojedyncze nadkomorowe pobudzenie przedwczesne, 2 pojedyncze przedwczesne pobudzenia komorowe, max rytm HR 169, min rytm HR 52. Byłam z tym oczywiście u kardiologa. Stwierdzono u mnie niedomykalność zastawki mitralnej I stopnia i tachykardię zatokową. Pani kardiolog potraktowała mnie trochę tak jakbym symulowała. Stwierdziła, że moje dolegliwości mogą być spowodowane małą ilością płynów. Oczywiście zastosowałam się do zaleceń lekarza i piłam wyznaczoną ilość wody dziennie. Niestety, nie pomogło, a nawet mam wrażenie, że jest gorzej. Dolegliwości się nasilają. Kołatanie serca męczy mnie całymi dniami, do tego jak już wspomniałam bóle w klatce i nierówne tętno. Dodam jeszcze, że moje dolegliwości nasilają się chociażby przy najmniejszym wysiłku fizycznym. Czy opisane dolegliwości mogą być na tle nerwowym? Czy ktoś spotkał się z czymś takim i wie co to może być?