Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno podczas wysiłku i zadyszka

Gość sph

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym prosić o interpretację wyników tętna podczas szybkiego marszu. Mieszkam w dosyć górzystej okolicy i miejsca do spacerowania są dość charakterystyczne. Mało jest prostego, dużo chodzenia pod górę lub analogicznie w dół. Nie jestem osobą aktywną fizycznie, dużo czasu spędzam w pracy przed komputerem. Mój wiek to 25 lat. 190 cm wzrostu, 77 kg wagi. W domu tętno spoczynkowe wynosi przeważnie 60-80 na minutę. W trakcie szybkiego marszu w dół tętno podskakuje do 120 uderzeń na minutę. W trakcie szybkiego marszu pod górę lub wybiegnięciu po schodach na 4 piętro, tętno podskakuje do 150-160 uderzeń na minutę. Po zakończeniu marszu i powrocie do domu tętno w ciągu 10 minut spada poniżej 100, a w ciągu 20 minut powraca do normalnego bicia (60-80). Przyznaję, że przy szybkim marszu pod górę i wybieganiu po schodach pojawia się niepokojąca zadyszka, ale mija ona po dwóch, trzech minutach. Nigdy nie miałem problemów z nadciśnieniem i przy regularnych pomiarach utrzymuję przeważnie ciśnienie w granicach 120/130 na 70/80 przy pulsie nie przekraczającym 80 uderzeń.

Witam SPH, Tętno maksymalne, którego nie można przekraczać wynosi 220 - wiek (w latach), czyli dla osoby 25 letniej: 220-25=195/min. Takiego tętna: 195/min nie nalezy przekraczać. Niższe tętna są zasadniczo bezpieczne. Proponuję nie biegać, tylko intensywnie chodzić. Marsz pod górę jest bardziej obciążający niż po płaskim terenie. Zatem nie ma się co dziwić, że jest to większy wysilek i może dawać zmęczenie. Ciśnienie powinno wzrastać podczas wysiłku i po 5-10 minutach odpoczynku powninno powracać do wartości wyjściowych.

Gość Sylwia34

Yyy mnie trener mówił że 220- wiek i z tego bierze się kilkadziesiąt procent w zależności co chce się osiągnąć ale nie powiem nic dokładniej bo nie pamiętam za dobrze. Mnie na kondycje pomaga zwykłe ćwiczenie w domu tylko że bez ciężarów i bardzo szybko i oczywiście w wilgotnym powietrzu żeby zwiększyć wydolność organizmu dlatego odkręcam nawilżacz powietrza Boneco i robię trening siłowy przeplatając z pajacykami i skakaniem na skakance.