Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drożny otwór owalny w sercu u dziecka

Gość Karolina922

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karolina922

Niedawno się dowiedziałam że moja 5 miesięczna córeczka ma drozny otwór owalny w serduszku. Bylismy u kardiologa który zapewnił nas że to żadna wada serca nie jest. Jest też masa ludzi którzy wogóle o tym nie wiedzą i nie zakłuca im to codziennego życia.Nic więcej na pan doktor nie powiedział czy jakoś szczególnie musimy się zatroszczyć o taszą córeczkę. Następną wizytę kontrolną mamy dopiero pod koniec maja. I stąd też moje pytanie czy musimy jakoś teraz szczególnie dbać i troszczyć się o córkę czy poprostu ma być tak jak dotychczas kiedy to nawet nie wiedzieliśmy o tym schorzeniu? Czy może to w przyszłości jakoś uprzykrzyc żecie naszemu dziecku?

Gość Ewa33zToF

Drożny otwór owalny (PFO) jest czymś prawidłowym w życiu płodowym dziecka, i powinien się zamknąą niedługo po jego urodzeniu. Jednak faktycznie występuje o ok. 25 proc. ludzi dorosłych. Wtedy właśnie, w wieku dorosłym, może dawać negatywne objawy. Jeśli lekarz nie dał specjalnych zaleceń, nie warto panikować, tylko czekać do kolejnej wizyty.