Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Łączenie leku Cocncor Cor z innymi lekami

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebna mi odpowiedź na kilka pytań, mianowicie: 1. Czy Concor Cor 2,5 można brać razem z Bisocardem? (ostatnio wziąłem 3xpół tabletki i serce nie biło już tak mocno, ale nadal było przyspieszone. Chciałem do tego dorzucić Bisocard ale nie wiedziałem czy można) 2. Czy Concor Cor 2,5 można łączyć z Betaloc 50? (wcześniej brałem Betaloc 50 i było trochę lepiej i teraz nie wiem co zrobić) 3. Czy te leki można łączyć z Sympramolem? 4. Czy powyższe leki (oprócz Sympramolu) można łączyć z alkoholem? (piwo, wódka). Powiedzmy po 30-60 minutach od zażycia.

Witam Chrisbp, Concorcor i Bisocard - to jest ten sam lek, zawierajacy bisoprolol. Mają tylko inne nazwy, ponieważ mają innych producentów. Zatem nie można łączyć ich razem, bo bierze się wyższą dawkę tego samego leku. Nie można łączyć Cocorcoru z Betalokiem 50, ponieważ oba leki należą do tej samej grupy beta-blokerów. Sytuacja jest nieco zbliżona do wymienionej wyżej. Sympramol jest lekiem antydepresyjnym, który może odgrywać pewną rolę w blokach wewnątrzsercowych. Dlatego należy byc ostrożnym i porozumieć sie ze swoim lekarzem. Ale połączęnie obu lekow nie jest tak bezwzględnie przeciwwskazane, jak w dwoch powyższych sytuacjach. Żadnych lekow lepiej nie łączyc z alkoholem, a szczegolnie mocnym (wodka, wisky, brandy, koniak). szczególnie leki antydepresyjne źle łączą się z alkoholem - szczegolnie, kiedy traci się kontrolę nad ilością wypijanego alkoholu.