Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno a tachykardia zatokowa

Gość nowa39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , wiem ze sporo tu informacji na temat tego schorzenia , u mnie jednak sytuacja wygląda trochę inaczej,tzn nie mam podwyższonego tętna w wyjątkowych sytuacjach ale zawsze jest on o około 100.Do tej pory nikt szczególnie nie zwrócił na to uwagi,teksty typu *pewnie się pani zdenerowała...,stres... itd.*.Jestem honorowym dawcą krwi i tam też zazwyczaj podwyższone tętno sprawiało że krew lepiej szła,a sytuacja jednak lekko stresowa więc lekarzom nie przeszkadzało,do dziś.Trafiła mi się lekarka która dopuściła mnie warunkowo do oddania krwi tętno 99-dopuszczają do 100,tym bardziej ze jej wspomnialam ze jest to moje zwyczajne tętno (ciśnienie zawsze jest dobre ) ale musiałam jej obiecać ze sprawdzę tą sprawę.Po drodze wpadłam do lekarza pierwszego kontaktu ten się przejął,3 razy sprawdzał ciśnienie i tętno,wysłał natychmiast na ekg,które wyszło dobrze poza tętnem . Dostałam skierowanie do kardiologa z rozpoznaniem właśnie tachykardii zatokowej oraz concor cor 2,5 1x1i teraz już porzadna dawke stresu :( do kardiologa umówiłam się prywatnie na przyszły czwartek bo muszę zrobić jeszcze tsh. Niby nic się nie zmienilo bo mam tak od zawsze odkad pamiętam (a mam prawie 40 lat) ale tak mnie wystraszyli ze do czwartku zwariuje.czy ktoś może mi cokolwiek na ten temat napisac,co to może być? czy to faktycznie jakas odmiana tachykardii czy cos wiecj się może dziac?

Niestety bardzo często przekracza 100 i nie pamiętam żeby był mniejszy niż 90-95.Nie jestem osobą nerwową ani panikarą,ale dzisiejsze zachowanie lekarzy oraz kobiety od ekg (nie miała wskazań na skierowaniu )-co się stało że mam takie tętno? i moja odpowiedź że mam tak zawsze,ją poruszyła i powiedziała że tak nie może być,że serce za szybko pracuje i za bardzo się męczy--po prostu mnie wytraszyło. pozostanie mi czekać na wizytę i liczyć na to że będzie ok :)