Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica a miganie światła przy patrzeniu kątem oka

Gość Zaburzony

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zaburzony

Witam. Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś ma podobne objawy nerwicy lub czy to wogóle są objawy nerwicy ponieważ większość objawów tj. duszności, lęki, irracjonalne myśli, derealizacja i depersonalizacja, ciągłe zamartwianie się stanem zdrowia i strach przed zwariowaniem występują. Najbardziej irytują mnie problemy ze wzrokiem (tomograf nic nie wykrył, okulista też, neurolog stwierdził że jestem zdrowy) które objawiają się tak że gdy np. czytam książkę to widzę kątem oka jak światło miga na zasadzie szybkie zmiany ciemniej - jaśniej mimo że światło w rzeczywistości nie miga bo inne osoby tego nie widzą (prosiłem o baczną obserwacje źródła światła ). Kolejnym problemem optycznym jest to że gdy np patrzę się na podłogę to czasami wydaję się ona jakaś wypukła, przybliżona i nienaturalna albo gdy czytam książke to literki wydają się drgać/falować/pływać jakby przesuwały się o milimetr w różne strony. Podobnie jest z księżycem gdy wychodzę z domu wieczorem i patrzę na księżyc to nie mogę się na nim skupić a on drga... Nie należe do osób zamartwiających się ciągle i słabych psychicznie ale ostatnio pod wpływem nerwicy to się zmieniło i tak jak kiedyś nigdy bym nie poszedł do lekarza z własnej woli tak teraz szukam pomocy u różnych. Dodam że leczyłem depresje i nerwice lekiem SSRI który pogorszył sprawę a teraz biorę SSRE.

Myślę,że powinieneś iść na wizytę do kliniki okulistycznej,tam mają dobre aparaty USG do zrobienia USG oka. Wtedy będą mogli powiedzieć czy coś w oku się zmieniło.Taki błysk z boku pola widzenia widoczny wyraźnie gdy jest ciemno może być skutkiem odłączenia ciała szklistego.Sama mam ten błysk w jednym oku.Ale USG niczego nie wykazało.I tak sobie chodzę z tym błyskiem.Na początku pomogły mi krople ,,starazolin**--ale po roku znów błysk wrócił.Tez okulista nic nie stwierdza oprócz mętów w ciele szklistym.Niby w porządku,a błysk jest przy patrzeniu w bok i następnieodwróceniu wzroku na wprost.Sprawdź też ulotki leków ,kóre dotychczas brałeś, bo wiele leków ma takie skutki uboczne,że jedno leczą ,a drugie choroby wywołują.

Gość Zaburzony

Sęk w tym że nie muszę odwracać wzroku i to raczej nie błyski a ściemnianie światła i wracanie do normy... tak jak napisałem przypomina to najbardziej przepalanie się żarówki. bardzo szybkie zmiany ciemniej-jaśniej dosłownie jakby mi się oczy przepalały.

Pomyłka: nie starazolin,a posorutin.Myslę,że powinieneś znaleźc się w klinice okulistycznej.Tam mają precyzyjny sprzet do badania oka.Aby sie tam szybko znależć --najlepiej jedź w niedzielę lub sobotę ,kiedy akurat mają ostry dyżur.Wtedy przyjmuja nagłe przypadki od razu na wizyte.Inaczej jak się zapiszesz miesiacami czekał będziesz.

Gość Zaburzony

Na 98% jestem pewien że to nie wina narządu wzroku... Pragnę tylko się upewnić czy to możliwe aby zaburzenia nerwicowe powodowały tak dziwne efekty wizualne. Dodam że przeważnie ten efekt przepalającej się żarówki występuje wtedy gdy o tym myśle lub po/podczas stresującej sytuacji.

Ja mam to samo, tylko nie musze patrzeć z boku, światło się ściemnia i rozjaśnia podczas dużego ruchu lub w stresującej sytuacji, tylko oświetlenie sztuczne. Wydaje mi się że jest to związane z uciskiem na nerwy. Prócz tego efektu towarzyszy temu lekkie pulsowanie powiek które również jakby naciskały na oko.

Jestem po fotokoagulacji 360 oboje oczu.
Mam sporo mętów