Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Opinie o leku Rytmonorm

Gość barbara40

Rekomendowane odpowiedzi

Gość barbara40

Dzis odebralam swoj wynik z holtera ekg474 pojedynczych przedwczesnych pobudzen komorowych 4 pary, 198 pojedynczych pobudzen przedwczesnych nadkomorowych 91 tachykardii. rytm zatokowy sr87 max133 min 47. poj. extasystole nad i komorowe bez zlozonych form arytmii , bez zaburzen przewodnictwa przedsionkowo- komorowego i pauz wiekszych niz 2 sek. liczne epizody tachykardii zatokowej do 133. bralam do tej pory concor cor a dzis lekarz kazał odstawic i brać 2x rytmonorm. po przeczytaniu ulotki tego leku mam wielkie obawy czy z moim sercem jest az tak zle ze musze brac lek ktory podaje sie w razie zagrozenia zycia, PROSZE o PORADE

Witam mialam problemy z arytmią od grudnia 2011, zrobiłam badania , wyszło że co trzeci skurcz mam podwójny (jeszcze trwał trzeci a już zaczynał się czwarty skurcz), bardzo to odczuwałam po badaniach brałam kilka leków, po żadnych nie było poprawy, *poszłam *na rytmonorm 150, biorę go od kwietnia 2012, najpierw 3*1, później 2*1, obecnie 1*rano i skończyły mi się problemy z podwójnym biciem serca, myslę że miałam to z nerwicy ktora mi szalała w organiźmie :( i szukała słabych punktow, myślę że jesli lekarz ci to przepisał to wie co robi, musisz sprobować , ja też się bardzo bałam brać jakiekolwiek leki

Gość barbara40

Dziękuję bardzo. Biorę ten lek od dzisiaj skurcze odczuwam ale serce bije mi wolniej i mogę w miarę normalnie oddychać.Mam niskie ciśnienie krwi i ponoć ten lek nie obniża ciśnienia tak jak concor. Po concorze i tak miałam tahykardie i dostawałam czestoskurczów nadkomorowych.Mam nadzieję ,że będzie lepiej.z sercem mam problemy od 9 roku zycia. Wtedy dostałam propranolol w wieku 26 lat metocard.Pozniej brałam go tylko doraznie ale w lipcu ubiegłego roku dostałam takich skurczy komorowych, że nie dało się żyć napadowe czestoskurcze i kołatania i to w nocy więc znowu badania nowe leki horror. mam tez niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej fala zwrotna i krążenie hiperkinetyczne.Jeszcze raz dziękuję pozdrawiam i życzę zdrówka.

Gość barbara40

Dziękuje. Ja mam dziwne uczucie jakiegoś tykania na sercu nie wiem jak to nazwać uczucie jakiegoś niepokoju w klatce. oddychać jest mi lżej mam wyższe ciśnienie jak po concorze 105/65. a miałam max.90/60 teraz czuję się lepiej tylko piecze mi twarz , mam bardzo dużą suchość w ustach tabletkę rano pije o godz.5 i po ok 2 godz. zaczyna mi się kręcić w głowie mdli mnie i dokuczać mi bol brzucha. nie wiem czy to od rytmonormu?.biorę go od 4dni i mam nadzieję , że to minie.

Jeżeli masz takie objawy to poinformuj o tym swojego lekarza , może być tak że lek o tej nazwie i składzie Ci nie służy:) Każdy organizm inaczej reaguje na leki. Też brałam sporo leków wcześniej po których czułam się gorzej , dopiero po kilku razach dopasowaliśmy z kardiologiem odpowiedni lek . Pamiętaj że wszystkie leki z grupy betablokerów troszkę zawsze obniżą ciśnienie :) pozdrawiam :)

Gość barbara40

Biorę leki na czczo bo o 5 nie jestem w stanie jeść i piję filiżankę kawy. teraz już choć kawałeczek chlebka zjem bo muszę. Prowadzę gospodarstwo rolne i wysiłek fizyczny to podstawa więc bez kawy rano jestem ze swoim ciśnieniem nie do roboty. Ciśnienie zawsze mam tak niskie ,ale 100 /60 to już w moim przypadku idealne, Lekarz mówił ,że przy moim ciśnieniu leczenie będzie ciężkie. Nie wiadomo co mam za arytmię biorę leki a i tak mam tachykardie i przy wysiłku i w spoczynku i jeszcze w nocy jak śpię budzę się bo nie mogę złapać powietrza serce wali jak chce. A co Pani jest ,że przyjmuje Pani Rytmonorm? Dziękuje ,że mogę z Panią porozmawiać .Pozdrawiam

Witam! Ja również miewam wysokiem tętno napadowe i dodatkowe pobudzenia komorowe i nadkomorowe które są moją zmorą bo strasznie je odczuwam. Również biorę concor ale on nie likwiduje mi dodatkowych skurczy. Lekarz zaproponował rytmonorm. Nie mam ich dużo to kilkanaście - do 100 dziennie. Jak ten lek działa na skurcze dodatkowe ? czy likwiduje je całkowicie? proszę o odp . Pozdrawiam.

Witam, lekarz przepisał mi właśnie Rytmonorm 2x150 do tego Betaloc 25 1 dziennie czy ktoś może mi powiedzieć czy przy tych lekach można spożywać jakikolwiek alkohol? czy jest to całkowicie zabronione? Do tej pory zażywałam Biosotal 40 x 2 alkoholu nie piłam, czy te leki są mocniejsze od biosotalu? Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam

Witaj,ja zazywalam dokładnie w tej samej konfiguracji tzn rytmonorm i betalocu przez trzy miesiące i zrobilam sobie na dwa miesiące przerwę,niestety arytmia nie ustąpiła i od dzisiaj znowu wracam na rytmonorm .Na dzisiejszej wizycie pani dr zapewniała iz rytmonorm nie jest mocnym antyarytmikiem ,są mocniejsze choćby biosotal czy carderon,i brany przez lata nie powinien dawać żadnych ubocznych złych działań.Powiem szczerze ze ja jestem szczęśliwa iz mogę go znowu brać bo niweluje mi skurcze do zera.Wiadomo każdy reaguje inaczej i na każdego może inaczej zadziałać,jeżeli chodzi o alkohol to nie powiadam takiej wiedzy ale myślę ze nawet z połączeniu z blokerami to nie jest dobry pomysł.A z jakiego powodu masz wypisany rytmonorm?

Ja mam dodatkowe skurcze komorowe, na początku jak zdiagnozowali u mnie arytmię miałam 10 000 dodatkowych skurczów, od sierpnia brałam biosotal 40 dwa razy dziennie i od razu bardzo pomógł na dwóch pierwszych holterach dodatkowych skurczów był 1 albo wcale, już się ucieszyłam, że uda mi się wyleczyć raz na zawsze ale w styczniu przez kilka dni miałam bardzo nasilone objawy i były nie do wytrzymania :/ podobno było to spowodowane przez hormony. Ostatnio poszłam na konsultacje do innego lekarza i właśnie przepisała mi te nowe leki. Tak się zastanawiam czy ten betaloc jest silniejszy niż biosotal 40? Tak wogóle czy te leki trzeba brać przez całe życie czy jest szansa że leki zlikwidują ognisko w sercu, które powoduje te skurcze? Pozdrawiam

Z tego co wiem to betaloc jest betablokerem a biosotal to połączenie betablokery i leku antyarytmicznego.Ja bralam rytmonorm systematycznie to skurcze zniknęły ,teraz tylko doraźnie jak juz nie mogę wytrzymać to go biorę a na stale mam zapisany metocard.Skurczy mam praktycznie po kilka w każdej minucie wiec na dobę w tysiącach ,myślę ze arytmia może kiedyś ustąpić lecz lekarze twierdza ze po pewnym czasie powraca.

Rytmonorm można brać systematycznie jak i doraźnie,nie trzeba go od stawiać stopniowo tak jak betablokerow,ja bralam trzy razy dziennie przez trzy miesiące a teraz biorę tylko wtedy kiedy naprawdę nie mogę juz wytrzymać ,w ciągu miesiąca może zazylam dwa razy ,na razie wystarcza metocard.Pani dr na poczatku kazała brać trzy razy aby serce odpoczelo od skurczy ,teraz powiedziała ze mogę wg potrzeby.Czy ty zazywasz regularnie czy doraźnie?

Rytmonorm to bardzo dobry lek przy arytmii. Brałam wiele lat, z przerwami - kiedy arytmia się wyciszała. Doszło jednak do tego, że brałam bardzo duże dawki - rano 300 mg, południe 150 mg, wieczorem - 300 mg, a arytmia nie ustępowała (10 tys. skurczy/dobę). Zdecydowałam się na ablację i udało się - miałam całkowity spokój od arytmii przez 4 lata. Niestety powróciła. Brałam jakiś czas rytmonorm, ale odstawiłam, bo dopadły mnie jeszcze inne problemy zdrowotne i już za dużo leków brałam. Bardzo pomogła mi akupunktura, chociaż nie udało mi się dokończyć całego cyklu (co najmniej 10 zabiegów). Zawsze można spróbować, na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Rytmonorm jest dobrym lekiem, ale działa ok. 8 godzin, więc powinno się go brać 3 razy dziennie (tak mi powiedział kardiolog, specjalista od arytmii). I nie trzeba się go bać. Chyba, że pacjent źle się czuje, to oczywiste, że trzeba odstawić. Życzę zdrowia.

AS12, powiem szczerze, że biłam się trochę z myślami odnośnie nowych leków i czy powinnam zmieniać leczenie ale zdecydowałam się spróbować z nowymi lekarstwami ale dzisiaj dopiero wzięłam po raz pierwszy betaloc i rytmonorm więc za kilka dni będę mogła powiedzieć dopiero coś więcej. Ja mam brać regularnie dwa razy dziennie. Napiszę jakie będę mieć wrażenia.