Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Profilaktyka chorób serca

Gość mir123bych

Rekomendowane odpowiedzi

Na choroby serca pracuje się prawdopodobnie od najmłodszych lat.Z mojego punktu widzenia a mam 67 lat,przeżyłem już 3 zawały,to największą przyczyną jest stres.W dziecinnych latach,po wojnie,jadało się skromnie,bez tłuszczowo,raczej to co obecnie zalecają lekarze,warzywa owoce,czarny chleb i nabiał i co ? W latach 40-tych mojego życia pojawiło nadciśnienie tętnicze,więc po 20-tu latach palenia papierosów,skończyłem z tym nałogiem zaczołem się leczyć.Badania podstawowe,m.in.cholesterol były w normie.Pomimo leczenia,ciśnienie podwyższone się utrzymywało.W 59-tym roku życia dostałem pierwszy zawał,w 60-tym drugi zawał w 64-roku życia trzeci zawał.Stwierdzono u mnie chorobe niedokrwienną serca,chorobę wieńcową i wiele innych pokrewnych.Przeszedłem zabiegi angioplastyki i stentowania.Obecnie mam 67 lat,stwierdzono u mnie,po badaniach tomograficznych,zwężenie tętnic szyjnych w 80 % i tętniaki.Skąd się to bierze? nikt tego nie potrafi mi wytłumaczyć.Zaznaczam,próby wysiłkowe EKg wychodzą ujemne,lekarstwa przepisane zażywam bez przerwy,wyniki badań krwi m.in.cholesterol,potas,magnez i.t.p.wszystko w normie.Dlatego wspomniany na początku stres nie jest przypadkiem,bo uważam że wszystko zależne jest od charakteru człowieka,co dla jednego jest radością życia dla drugiego może być stresem.
Gość Łukasz Otremba
Witam Do Jurka - niestety w Twoim przypadku głównym powodem są papierochy, możesz się ze mną nie zgadzać:) 20 lat palenia średnio 1 paczka dziennie to bardzo wystarczająca dawka. Wiem, że wszyscy zwalają swoją chorobę na charakter, niestety każdy musi się przyznać, że to właśnie papieroski są przyczyną Proszę Cię jedno - kiedy przemyślisz moje słowa może przekonasz innych, że jednak nie warto palić:) Pozdrawiam
Gość Łukasz Otremba
Oczywiście, że istnieją wyjątki. Wydaje mi się jednak, że jest to wykorzystywane przez osoby które palą i chcą w jakikolwiek sposób udowodnić sobie, że to nie szkodzi. Papierosy szkodzą!!! jeśli ktoś nie wierzy proszę pójść do szpitala i zapytać pacjentów kardiologii czy palili kiedyś pozdrawiam
Do Łukasza Otremby - Nie wiem kim Pan jest,czy lekarzem ?ale widze,że wzioł Pan sobie za cel walke z paleniem i słusznie,uważam że tak jak papierosy rujnują zdrowie to chyba nic temu nie można przeciwstawić.Tylko czy wzioł Pan pod uwagę,ludzi którzy nigdy nie palili a zwłaszcza dzieci,młodzież,którzy chorują na chorobę wieńcową?Stąd wniosek,że nie wszystko można zgonić na palenie.
według mnie stres ma znaczny wpływ na stan naszego serca. żyjemy w takich czasach że bardzo trudno unikać jest nerwowych sytuacji, poza tym nie umiemy się relaksować wyciszyć. ja słyszałam ze drzemka w ciągu dnia bardzo pozytywnie na serce, bo człowiek wtedy odpoczywa i serce też. tu: http://www.instytutflory.pl/consumer/risks/catid8/27 znajdziecie pomocne wskazówki jak walczyć ze stresem polecam