Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie skurczowe i przyspieszona praca serca

Gość ja1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie, otóż od wczoraj zacząłem sobie mierzyć ciśnienie i wyniki mnie niepokoją. Ciśnienie skurczowe mam grubo ponad normę - ponad 140 (150 nie przekracza), zdarzało się różnie - 144, 148, 145, parę wyników ponad 130 i jeden 119. Rozkurczowe w większości jest prawidłowe, czyli większość wyników pond 70, ale zdarzały się również pond 80 i 90. Wspomnę jeszcze, że od paru dni ćwiczę hantlami i raz się zdarzyło, że w pewnym momencie serce zaczęło szybko pracować, jakby chciało wyskoczyć z klatki piersiowej, ale po głębszym wciągnięciu oddechu wracało do normalnego rytmu. Dodam, że ten problem piorunującej pracy serca w przeszłości towarzyszył mi już parędziesiąt razy i szczerze powiedziawszy, przestałem tym się przejmować. Przyczyną tego może być fakt, że w latach studenckich byłem stałym bywalcem melin akademickich, ale to przeszłe czasy. Czy z tym ciśnieniem i tą nietypową pracą serca powinienem udać się do lekarza? Czy ćwiczenia związane z hantlami, obciążające pracę serca, należy ich na razie zaprzestać, do czasu konsultacji z lekarzem i poznania opinii? Czekam na odpowiedzi i dzięki za pomoc. Na koniec dodam, że mam 25 lat, a tętno raczej w normie - większość wyników ponad 70 i 60 uderzeń na minutę.

Witam Ja1989, Podane wartości ciśnienia tętniczego są za wysokie, szczególnie u 25-latka. Oczywiście, warto pokazać się u lekarza i omówić z nim, co dalej robić? Warto zawiesić podnoszenie ciężarów do czasu wizyty u lekarza i wyjaśnienia, czy tego rodzaju ćwiczenia są wskazane? Zdroworozsądkowo patrząc, prawdopodobnie będzie możliwy powrót do ćwiczeń, kiedy ciśnienie będzie prawidłowe.