Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie i tętno

Gość agrudziecki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość agrudziecki@libero.i
Witam od roku biorę cardioaspiryn i lek na obniżenie cholesterolu, z powodu zwężenia światła tętnicy podkolanowej i udowej. 10 lat temu miałem *robioną* angioplastkę aorty brzusznej lewej nogi. lekarz twierdzi, że następna angioplastica nie pomoże, gdyż przyczyną jest praca serca. od kilku dni spada mi bardzo ciśnienie i tętno. 105-60 50 tętno. przykładowo rano 125-70 t-54, po 2-3 godzinach spada już do 105-55 tętno 45. nie czuję żadnych innych dolegliwości, oprócz senności, i oczywiście *strach*. badanie krwi i moczu wypadło prawie *kśiążkowo*. mam 59 lat, jestem aktywny fizycznie {6-8 godzin chodzenia dziennie} waże 72-75kg. w ubiegłym roku, podczas pobytu w polsce dostałem skierowanie do szpitala, na angioplastykę, ewntualnie by-passy, na podstawie wyników echodopllera, które tutaj nie stanowiły podstawy, do podobnych zabiegów. z powodów odpłatnośc za w/w zabiegi zrezygnowałem z myślą, że dokonam tego tutaj, gdzie jestem ubezpieczony. jednak tutaj lekarz stwierdził, że to mi nie pomoże. czy ktoś może mi powiedzieć co może być przyczyną takich spadków ciśnienia i tętna, pomijając wpływ w/w leków.? andrzej

Witam, od jakiegoś czasu zacząłem sobie mierzyć ciśnienie i puls, wydaję się ze jest troszkę za niskie. Ciśnienie 100-110/60/70 czasami niższe (najmniej 84/50) Tętno spoczynkowe 40-50, zazwyczaj 46-7. Czuję się dość dobrze, trochę ćwiczę, wieczorami biegam. Ale najgorsze są noce, gdy jestem w spoczynku (leże lub siedzę) czuje puls na całym ciele, i gdy próbuje zasnąć czuję jak serce mi ledwo biję, mam wrażenie że zaraz mi całkiem przestanie bić i ciężko zasnąć. Mam 22 lata, wzrost 176, waga 75.