Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybkie bicie serca, pieczenie pleców i drętwienie rąk a nerwica

Gość wega1975

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wega1975

Witam! Od roku mam zdiagnizowane Hashimoto- niedoczynność tarczycy.Wraz z róznymi objawami tarczycy pojawiło się kołatanie serca, przyśpieszone tętno. Poszłam na badanie ekg -było ok. W styczniu tego roku zmarła nagle moja mama i wtedy rozpątało się piekło. Praktycznie nie magłam normalnie funkcjonować. Byłam u lekarza rodzinnego miałam robioną morfologię, EKG wszystko ok. Do dnia dzisiejszego czuję się żle. Nie mam juz takich nagłych, ostrych napadów paniki i kołatania serca. Raczej nazwałabym to stanem przewlekłym. Rano wstaję z łóżka i serce bije szybko-raczej miarowo tylko tętno 80-90. W ciągu dnia przeważnie się uspokaja, a wieczorem znowu. Czasem boli- kłuje pod łopatką z boku i pod piersią, pieką mnie plecy. Nie boli mnie w mostku. Podczas wysiłku nie odczuwam dolegliwości. Do tego (nie zawsze) drętwieją mi dłonie, ręce, twarz. I cały czas myślę o sobie, swoim zdrowiu, mam przed oczami karetkę, która zabiera mnie do szpitala. Istne wariactwo, hipochondria! Czy to nerwica? Czy mam odwiedzić innych lekarzy i robić dodatkowe badania? Co o tym myślicie?

Witam: Od pewnego czasu mam duszności kołatania serca , lęki boję się zasypiać ,do tego żyjęw ciągłym stresie,co rawda robiłambadania na tarczyce i cukrzycę i wszystko jest w porządku wyniki mam dobre... ale martwi mnie również uczucie zmęczenia .. Boję się co to może być .. Jakie badania zrobić ? Uwarzacie , że to nerwica? Z góry Dziękuję.

Gość kamil 27

Tak to jest nerwica , znam te objawy .mam to samo . do psychiatry pasuje isc. pomoze to nic strasznego . na poczatek przepisze paroksetyne . i cos doraznego na uspokojenie . i po miesiacu sie jest jak nowy . i mozna wtedy isc na psychoterapie rozwiazac problem

Oprócz pójścia do lekarza warto sprawdzić też czy alergii nie ma.W tym celu wywalić starą pościel i kupic nową kołdrę i poduszkę dla alergików.No i dobrze wietrzyć sypialnie kilka razy dziennie.Codziennie na mokro podłogę wycierać,dywanu i kwiatków doniczkowych się pozbyć.Wieczorem długi szybki marsz na śweżym powietrzu.Wyety sie lepiej zasypia. Warto spróbowac naprostszych sposobów, które mogą być skuteczne.A wahania nastroju w chorobie tarczycy się zdarzają często ,niestety.