Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia, bradykardia i wysokie tętno

dss82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o komentarz kardiloga. Niedawno miałem holtera, wyszło mi 21 tachykardii, 6 barykardii, 1 nadkomorowy skórcz ( tętno powyżej 155- ale towarzyszyła temu miła czynnośc z kobietą), wieć czy można uważąć ,że jest okej?? Dodam, że sporo spacerowałem po morozie,mamnadwagę wieć te 21 tachykardii to chyba nie powód do załamania?? Echo mam w porządku, test wysiłkowy również, tomograf klatki wykazał grasice przetrwała - 25mmX18mm, wysokość 40 mm. Czy może to być powodem niesutannego od 2 miesiecy dyskomfortu klatki piersiowej?? Czy grasica może się lekko przemieszczać, bo zdarza mi się czuć takie uczucie w mostku. Z góry dziękuje za porady

Witam DSS82, Przedstawił Pan skrót opisu holtera, bez podania, jakie zarejestrowano tachykardie, jakie bradykardie? Prawdopodobnie nie są to zmiany istotne i nei są prawdopodobnie groźne. Podczas wysiłku fizycznego lub pod wpływem silnych emocji tętno (czynność serca) zazwyczaj się przyspiesza. proponuję omówić wynik holtera ze swoim lekarzem. Nieustanny dyskomfort w klatce piersiowej nie jest charakterystyczny dla choroby wieńcowej i warto omówić ze swoim lekarzem, czy może zależeć od przetrwałej grasicy? W przypadku nadwagi warto spacerować nie tylko na mrozie, ale codziennie po pół godziny niezależnie od pory roku. No, i warto zmienić dietę. jeść 5 x dziennie, ale w mniejszych ilościach.