Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Klaudia45pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Klaudia45pytania

Witam, Mam pytanie jakie mogą być inne przyczyny obniżenia odcinka st w teście wysiłkowym niż choroba wieńcowa? Miałam robiony test - nie przeszłam całego tylko trochę ponad 5 min bo już osiągnęłam rytm sub-maksymalny.Obniżył się w tym czasie odcinek st 1.75.Koronografia wyszła w normie brak jakichkolwiek zmian świadczących o chorobie wieńcowej.Po za tym miewam bóle w klatce podczas wysiłku i dyskomfort,ucisk w klatce.Objawy takie utrzymują się od około pół roku.Dodam że mam 45 lat,jestem palaczem i posiadam również zaburzenia komorowe nieznanego pochodzenia. Jakieś sugestie co mam zrobić dalej? Lekarz stwierdził że najwidoczniej tak już mam... A bardzo jest uciążliwe to jak szybko się męczę i te bóle...

Witam Panią Klaudię, Elektrokardiograficzne testy wysiłkowe mogą być fałszywie dodatnie u kobiet. To znaczy, że test jest dodatni, a koronarografia jest prawidłowa, czyli tętnice wieńcowe są bez zmian. Warto upewnić się, czy w echokardiografii nie ma nieprawidłowości w obrębie aparatu zastawki mitralnej (dwudzielnej) i czy nie ma Pani nadciśnienia? Te sytuacje kliniczne mogą również dawać fałszywie dodatnie testy wysiłkowe. Poza tym, jest również wiele innych przyczyn fałszywie dodatnich prób wysiłkowych. Najważniejsze jest to, że nie ma Pani choroby wieńcowej i z tego należy się cieszyć. Natomiast warto często kontrolować ciśnienie tętnicze.