Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmęczenie, złe samopoczucie i mrowienie w okolicy serca po zapaleniu mięśnia sercowego

Gość Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzesiek
Witam Chciałbym zapytać o parę spraw. Jakies pół roku temu przeszedłem zapalenie miesnia sercowego - wydaje mi się że dość wczesnie wykryte. Wczesniej nie miałem jakichkolwiek dolegliwości związanych z sercem, byłem aktywny fizycznie, mam 30 lat. Leczenie szpitalne polegało na antybiotykoterapii, po czym stwierdzono że wszystko jest ok i mnie wypisano. Oczywiscie jestem cały czas pod kontrola kardiologa. Niestety po wyjsciu ze szpitala pogorszyło się moje samopoczucie. Na początku wiazałem to z lekami jakie biorę (betaloc, prestarium, ostatnio amlozek). Niestety po niedługim czasie oprócz ogólnego zmęczenia i złego samopoczucia doszły bóle w klatce piersiowej (takie jakby uczucie ucisku, kłucie, wrażenie jakbym był wewnatrz posiniaczony, czasem takie jakby mrowienie w okolicach serca). Nie sa to jakieś silne bóle ale zauważalne. Raczej nie są zwiazane z wysiłkiem fizycznym Zgłaszałem to lekarzowi, ale on nic mi na to nie powiedział. Wyniki EKG sa w porzadku, echo serca równiez nic nie pokazało - wszystko niby ok. Zastanawiam się czy to nie sprawa betalocu - aktualnie przyjmuje 75 mg dziennie. Czy Wy równiez po przyjmowaniu tego leku mieliście takie objawy? Czy dobrym pomysłem byłoby czasowe odstawienie tego leku w celu sprawdzenia czy bóle miną? (oczywiscie stopniowe). Moze jakieś badania mogłyby pokazac jakie są powody moich dolegliwości?
Gość _Kasia_
Skoro lekarz powiedzial ze wszystko jest ok to pewnie tak jest. Ja mialam IZW i tez miewam czasami *bole,uciski* ale raczej to nerwica... Po jakims czasie okazalo sie ze mam niedomykalnosc zastawki mitralnej -wada nabyta oraz dostalam czestoskurczy :( ale jakos daje rade. Tylko czasami czlowiek sie *meczy* Najwazniejsze to dac sobie czasem odpoczac :)jesli chodzi o odstawienie leku to porozmawiaj o tym z lekarzem
Gość Grzesiek
Czy są to nerwobóle to watpie, nie jestem raczej nerwowy, poza tym wczesniej takich dolegliwosci nie miałem - pojawiły się po wyjsciu ze szpitala. Czy wszystko jest OK - chciałbym żeby tak było, ale jak boli Cie coś co masz chore to trudno w to wierzyć. Co do lekarza - tu własnie mam watpliwości czy to nie jest tak że nie za bardzo wie co z tymi moimi bólami począć. Juz od trzech wizyt mu o tym mówię, a on zachowuje się jakby to nie było w ogóle istotne. Mam wrażenie że nie bardzo wie co te moje bóle powoduje i *bierze na przeczekanie*. A ja z kolei nie chciałbym sobie czegoś zaniedbać i obudzic się z sercem osiemdziesiolatka, jeśli jest coś nie tak to chciałbym to wiedzieć. Skonsultować tego z moim lekarzem teraz za bardzo nie mogę bo ponad miesiąc będzie na urlopie, poza tym gdyby on miał taki pomysł to by mi o tym powiedział,mi z kolei głupio jest cos takiego proponować bo to w końcu on jest lekarzem i się na tym zna. Miałbym jeszcze przy okazji pytanie: zapalenie mieśnia zdiagnozowano u mnie na podstawie badania krwi i podwyzszonej zawartości markerów martwicy mięśnia sercowego. Czy takie badanie krwi mogę sobie zrobic na własna rekę w przychodni i jezeli tak to co konkretnie musiałbym zbadac (jak to się nazywa, zawsze robię morfologie i OB)
Gość _Kasia_
chodzi Ci o tzw pobranie krwi na posiew czy jakos tak? jesli tak sam tego nie mozesz zrobic. Mnie rozwniez robiono w szpitalu to badanie i wiem ze pobierono mi krew kilka razy. Ewentualnie mozesz zaciagnac rady innego specjalisty. Ja bylam prywatnie i razem z ekg i ukg kosztowalo mnie 80 zl
Gość Grzesiek
@_Kasia_: Prawdopodobnie o to chodzi, własnie nie wiem jak to się nazywa, a jak robiłem standardowe badania krwi (morfologia i OB, nawiasem mówiąc też wychodziły bardzo dobrze) to na kartce na której sie zaznaczało jakie chce badania było ze 40 różnych pozycji - myslałem ze to co mnie interesuje to jedno z nich. Co do cisnienia: mam w normie ewentualnie lekko podyższone, kiedyś mierzyłem przez miesiąc i zapisywałem, i wyniki zawierały się pomiedzy 120/140 na 80/100, z tym ze w 80% mieściły się w 120/130 na 80/90. Puls pomiedzy 60/80. Pani Izabelo: wyniki echa są podobno w porządku, moze je podam, jeżeli to w czyms pomoże. 1. Obraz zastawki mitralnej: w normie EF - 60% 2. Obraz zastawki aortalnej: w normie Średnica aorty:28 Rozwarcie płatków:18 3. Lewy przedsionek:33 4. Prawa komora:21 5. Lewa komora EDD:49,ESD 31 6. Grubość tylnej sciany: 9,5 7. Grubość przegrody 10-11 Kurczliwośc lewej komory w normie Zastawka mitralna D:Vmax E-0,6m/s A-0,5m/s, IM ślad Zastawka aortalna: S:Vmax 1,25m/s Zastawka trójdzielna D:Vmax 0,5m/s Zastawka tetnicy płucnej S:Vmax 1,0 m/s (jako jedyna wartość poza normą która wynosi 0,6-0,9) O niewydolnośc serca pytałem lekarza zaraz jak zaczęły się te bóle i kategorycznie zaprzeczył. Nie też odczwam objawów zaburzeń rytmu typu kołatanie itp. (chyba że moge to miec bezwiednie). Żeby to wyeliminowac musiałbym zrobic badanie holterowskie czy brak odczuwalnych objawów wyklucza ta dolegliwość? Wczesniej nie napisałem ale do szpitala poszedłem z podejrzeniem zawału, robiono mi koronografię i przy okazji wykryto *mostek mięśniowy nad tętnica przednią zstępującą, bez istotnych zmian zwężających w naczyniach krwionośnych*. Lekaż sugerował że moje bóle i gorsze samopoczucie mogą być spowodowane własnie tym, ale wcześniej nie miałem z tego powodu żadnych dolegliwości, sam zresztą mówił to bez zbytniego przekonania.
Gość Grzesiek
Przyjmuje betaloc (75mg na dobę), prestarium (7,5 mg), bestpirin 325 i ostatnio amlozek 2,5 mg. Problem w tym że most mam od urodzenia i nigdy nie miałem najmniejszych kłopotów z sercem, ogólnie byłem jak to się mówi *okazem zdrowia*. Czy jest to prawdopodobne ze przebyta choroba go jakoś *ujawniła*?